Milovníci nejmodernější bojové techniky, letectví, vojenství a dynamických ukázek už jistě mají v kalendářích poznačený příští víkend 20. a 21. září. Na mošnovské letiště už počtrnácté zavítají armádní složky z celého světa. Premiéru zde bude mít unikátní letoun amerického letectva Osprey.

„Osprey je jediným strojem této koncepce na světě. Kombinuje totiž přednosti vrtulníku a klasického dopravního letounu. Díky překlopným motorům dokáže startovat a přistávat jako vrtulník, cestovní rychlost však má podstatně vyšší, srovnatelnou s turbovrtulovými dopravními letouny. Tyto schopnosti mu umožňují rychle operovat ve složitých geografických podmínkách," uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda organizátorské společnosti Jagello 2000.

Americké síly předvedou Osprey v Ostravě mimo jiné i proto, že osádky vrtulníků Armády ČR s nimi společně cvičí speciální operace. Na to nejbližší se chystají ještě v září v Německu.

„Osprey bude k vidění v sobotu na statice. Předem víme, že již v sobotu bude muset odletět kvůli operačním potřebám," dodal předseda Pavlačík.

Na jednu z největších armádně-bezpečnostních akcí v Evropě je vstup zdarma. Parkovné na centrálním parkovišti je 150 korun. Show, na kterou letos přijaly pozvání bezpečnostní složky ze sedmnácti zemí, otevírá areál už v 8.30. Více informací, program a seznam účastníků je na internetových stránkách www.natodays.cz.

Loni zavítalo na Dny NATO bezmála 150 tisíc lidí. Akce se zúčastnili zástupci patnácti zemí.

Hlavními atrakcemi byly slavnostní společný průlet taktických letectev České a Slovenské republiky, ojedinělá demonstrace čerpání paliva za letu dvou letounů JAS-39 Gripen z letounu C-130 Herkules a česká premiéra španělské akrobatické vrtulníkové skupiny Patrulla ASPA.