Objekt po přebudování na studentské koleje a otevření cukrárny Sladký časy tak dostal finální podobu. „Zprovoznili jsme poslední dvě etapy komerčního využití objektu určeného zejména studentům. Chtěli jsme jim tímto nabídnout různé styly stravování," sdělil k otevření nových menz zástupce investora Kampusu Palace Petr Skrla.

Každé ze stravovacích zařízení je jiné. La Cantine sází na klasickou českou kuchyni, má však být kvalitnější, zdravější i modernější než bývalá menza v Reální ulici. O tom svědčí i fakt, že ve druhém patře naleznou studenti sedací vaky a přívětivé prostředí ke studiu či posezení u kávy.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrava „hraje" stále častěji ve filmech. Město láká domácí i zahraniční tvůrce

„Dneska je trend, kdy chce mít člověk za málo peněz plný talíř. My to dokážeme, ale snažíme se studentům zároveň vysvětlit, že doba, kdy se člověk za třicet korun opravdu dobře nají, už zkrátka není," okomentoval současnou gastroscénu provozovatel La Cantine Vladimír Lazový s tím, že podnik se bude vyhýbat smaženým a nezdravým jídlům, půjde zdravou cestou bez glutamátů a nabízet bude brzy i bezlepková jídla.

REKTOR: MÁ TO SMYSL

Druhé z nově otevřených zařízení, raw&vegan superfood bar Black Kale, chce prorazit skrze moderní trend stravování. Podávat bude bezlepková jídla z biosurovin a bez živočišných produktů.

„Inspiraci jsme načerpali při cestách v zahraničí. To, co jsme tam viděli, chceme přenést k nám. Když se naskytla možnost přesunout se do studentského kampusu, neváhal jsem. Úplně jsem to tady viděl. Chci, aby Black Kale byl místem, kde prostředí a jídlo dodá lidem energii," vysnil si Daniel Škubal, spolumajitel baru, který provozuje se svou partnerkou Andreou Bitomskou.

SOUVISEJÍCÍ: Menza v centru Ostravy se zavírá. Interiér změní svou tvář

Provozovatelé obou menz, kde se nají i veřejnost (studenti se slevou) sborově přiznali, že chtějí studentům dopřát jiné stravování, než jaké svého času na studiích sami zažili.

„Věřím, že takový koncept bude fungovat," nechal se slyšet rektor Ostravské univerzity Jan Lata, který je hned ze dvou menz přímo ve studentském kampusu nadšený.

„Tam, kam jsou studenti soustředěni, má menza skutečně smysl," vysvětlil Lata s tím, že bývalá menza v Reální ulici, kde studenti pouze docházeli a byli obklopeni mnoha dalšími restauracemi, byla poslední dobou rok co rok v milionových ztrátách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chce, aby se u Hobita, v kultovním ostravském podniku, kouřilo. Jak to zařídit?

Programátor se potřeboval odreagovat. A tak vytvořil fotoprůvodce Ostravou

Alkohol za volantem ohrožuje koalici v Ostravě

Budoucím rektorem VŠB-TUO je Václav Snášel