Jak se žije…
… CHOVATELI PSŮ

Přijíždíme k domku v srdci Těšínských Beskyd. Řeklo by se doslova, že stojí na samotě u lesa. Lemují ho velké volné pozemky a obrovská udržovaná louka, podobná golfovému trávníku. Je „ozdobená“ překážkami. Dává tušit, že právě tady cvičí Martin Uřičař psí svěřence.

Vlastní nejen psí školu, chovatelskou stanici, ale se svou přítelkyní Lídou Morrison také hotel pro psy. Procházíme kolem kotců s psími „klienty“. Všude čisto, uklizeno… Zjevně se ale jeho obyvatelům nelíbíme. Psí štěkot je ohlušující…

Kdy jste se rozhodli, že se stanete psími hoteliéry?

Když jsme se přestěhovali do domku se stodolou ve Vělopolí. Vlastníme zahradu o rozloze 15 tisíc metrů čtverečních., kde jsou vhodné podmínky pro psí klienty.

Jak vůbec vznikl nápad pořídit si psí hotel?

Nápad už byl dlouho, ale jelikož nebyly vhodné podmínky, čekali jsme na přestěhování, abychom mohli psím svěřencům nabídnout určitý komfort.

Potřebuji umístit svého psa na nějakou dobu do vašeho hotelu. Co musím udělat, zařídit?

Zamluvit si místo, mít jeho platný očkovací průkaz, pes by měl být v dobrém zdravotním stavu. A hlavně aby se nechoval agresivně. Doporučuji také každému, než nám svěří svého psa na delší dobu, nechat ho v hotelu na zkoušku, na den dva. Pes si pak lépe zvykne. Ale stesku po pánovi se dá jen těžko zabránit, přestože se psím svěřencům věnujeme, jak je to jen možné. Našich služeb využívají lidé většinou v době, kdy chtějí odcestovat na dovolenou, musejí do nemocnice, na party, jsou pracovně vytížení nebo v případě nemoci.

Co ve svém hotelu čtyřnohé klientele nabízíte? Není to drahá záležitost?

Naši psí klienti jsou ubytováni samostatně ve vnitřních či venkovních kotcích s výběhem, mají možnost výběhu s agility překážkami, kondičního běhu (canicross), procházky v přírodě a v neposlední řadě se jim dostává individuálního přístupu rodinného hotelu. Ve venkovním kotci stojí pobyt psa 250 korun na den.

Prozraďte, jak se žije psímu hoteliérovi…

Asi jako každému podnikateli. Pracuji se psy třicet let. Třináct let jsem působil jako psovod u Policie ČR, sedmnáct let jsem svazovým figurantem, nyní působím jako figurant 1. třídy. Psům se věnuji od svých deseti, otec byl také kynolog, takže jsem měl dobrého učitele. Je to vášeň. Ale také neustálý pobyt venku. Často od bahna a v gumácích…

Jakého jste měli v hotelu nejzajímavějšího „klienta“ (čtyřnohého i dvounohého)?

Hlídali jsme psa rhodeského ridgebacka Merlina a jeho papouška Šimona. Pes měl kamaráda papouška a k nám do hotelu přišel s ním. Co se týká dvounohých klientů, tady bych vzpomenul na nevidomou paní se svým pejskem, která navštěvovala naši psí školu.

Zmínil jste psí školu, kterou také provozujete. Co se v ní čtyřnozí učí?

Psí škola je rozdělena na výcvik základní ovladatelnosti, přípravu na akce zkoušky nebo závody. Na výcviku základní ovladatelnosti je cílem mít psa ovladatelného pro běžný život, odstranit jeho nežádoucí chování (například skákání po lidech). V kurzech naučíme, jak se psem správně cvičit, komunikovat, zacházet, jak reagovat v různých situacích a jak navázat harmonický vztah.

Dá se pes vůbec převychovat?

Samozřejmě. Záleží na tom, jak je pes starý, jaké má problémy, čím vznikly jestli špatným zacházením nebo špatnou výchovou či zkušeností. Hlavní je ochota majitele řešit problémy. Nejčastější chybou běžného chovatele totiž je, že se k psovi chová jako k dítěti. A také nedůslednost při výcviku. Co je nejtěžší? Změnit chování majitele psa.

K sauně v ostravské Čapkárně patří příjemné prostředí recepce, ochlazovací bazén, odpočívárna či další relaxační procedury.
Sezona saunování je v plném proudu. Kam se zajít "vypotit" v našem kraji?

Psů máte kolem sebe neustále plno. Máte vlastního psa?

Jelikož máme chovatelskou stanici německých a belgických ovčáků malinois, tak tato plemena převládají. Vlastníme také rhodeského ridgebacka a šeltii.

Čím jste chtěl být jako dítě?

Od začátku mě bavila práce se psy a vše se točilo kolem nich.

Jaké povolání si nedovedete představit, že byste vykonával?

Být zavřený někde v kanceláři.

Řídíte se instinktem, nebo rozumem?

U výcviku převládá instinkt, ale bez rozumu to nejde.

Jaký dárek, který jste kdy dostal, vám udělal největší radost?

Karikatura psí školy a vypálený nápis psího hotelu.

Je nějaké heslo, rčení, moudro, kterým se celý život řídíte?

Neřídím se moudrem, ale pocitem. V poslední době mě zaujal citát ze zahraničního webu: Pokud se svým psem zacházíte jako s člověkem, má právo s vámi zacházet jako se psem.

Co vás v poslední době trápí?

Lidská závist.

 V Beskydech vaří pivo pro ženy.
V Beskydech vaří pivo pro ženy: kouzlo vídeňského sladu v mramorové láhvi