Toaletní papír, sklenička, noviny, tričko, počítačová myš? Například na výrobu všech těchto věcí, které nás obklopují už od rána, se používají recyklované materiály. I Ostravané svým chováním rok co rok více přispívají k tomu, aby miliony tun materiálu, který se dá využít, nekončily zbytečně na skládce. Město má z toho i finanční užitek. Za loňský rok si za vytříděný odpad Ostravané vydělali přesně 23 863 855 korun. O čtrnáct milionů více než v roce 2006.

„Peníze městu vyplácí EKO-KOM. Jedná se o odměnu městům za zajištění zpětného odběru a využití odpadu z obalů. Výše odměny závisí na množství vytříděného odpadu,“ uvedl Karel Belda, ředitel společnosti OZO Ostrava, která se o sběr a zpracování odpadů ve městě stará.

Za svoz a likvidaci odpadu zaplatí každý obyvatel města ročně 498 korun. Odměna za třídění ale nebude mít na výši poplatku vliv. „Příjmy od občanů nepokryjí náklady. Ale o těch téměř čtyřiadvacet milionů se doplatek města na celý systém sníží,“ konstatoval náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý. „Systém, který máme v Ostravě se společností OZO, je jeden z nejefektivnějších v republice. Doplatek města na systém nakládání s odpady je totiž v porovnání se srovnatelně velkými městy nejnižší,“ tvrdí Ženatý.

Náklady na systém nakládání s odpady ve městě jsou totiž kolem 180 milionů korun ročně, poplatky od lidí činí dohromady kolem 155 milionů. Rozdíl musí doplácet město. Navíc se reálně – kvůli dlužníkům – vybere ročně od lidí asi 120 až 130 milionů.

Obyvatel Ostravy loni vyhodil do popelnic, barevných kontejnerů i odvezl do sběrných dvorů v průměru 276 kilogramů odpadu, z toho se podařilo třiadvacet procent, tedy asi 63 kilogramů, dále využít. Ostrava i celý Moravskoslezský kraj sice nejsou na špici v třídění odpadu, podle odborníků má ale město rozhodně dobře našlápnuto. Nejpilnější jsou Ostravané v třídění plastů. „Výtěžnost plastů má Ostrava o tři čtvrtě kila vyšší než je průměr kraje a dokonce i celé České republiky,“ uvedla Šárka Nováková, mluvčí obalové společnosti EKO-KOM.

Na podporu třídění nyní společnost OZO Ostrava rozjela kampaň. Informace se objevují na billboardech, letácích, ve zpravodajích města. Lidi má přesvědčit, že odpad není jen otravná věc, které je třeba se zbavit, ale surovina, která se dá využít a která pak zbytečně nezabírá místo na skládce. Kampaň bude pokračovat vydáním praktické příručky pro lidi o tom, jak v Ostravě systém nakládání s komunálními odpady funguje. Další akce budou pokračovat v příštím roce. „Rozhodně chceme ve spolupráci s městem dále rozšiřovat počet míst, kam mohou občané odložit své tříděné odpady, a možná jim i nabídnout něco, co jim usnadní shromažďování tříděného odpadu v jejich domácnostech,“ sdělila mluvčí společnosti OZO Ostrava Vladimíra Karasová.

V roce 2009 vytřídili obyvatelé Ostravy 8323 tun skla, plastů a papíru. V porovnání s rokem 2006 vytřídili Ostravané dvakrát tolik odpadu.