S kým se v následujících čtyřech letech na ostravské radnici spojí vítězná ČSSD? Vyjednávací týmy zatím ještě nejednají.

V minulém volebním období v Ostravě vládla ČSSD s ODS. Kajnar považuje za rozumné, aby tato koalice pokračovala dále. „Vždycky jsem říkal, že je to jedna z možných rozumných variant – pokračovat dál v koalici s ODS. A na tom trvám, za tím si stojím,“ řekl Kajnar krátce po vyhraných volbách.

V pondělído telefonu uvedl, že bude jednat se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva. Včetně hnutí Ostravak, které se profiluje jako silně opoziční. „Nové strany se objeví, ale málokterá přežije. Ostravak se velmi ostře vyhranil vůči stávající koalici, uvidíme, zda a z čeho budou ochotni slevit, a jak se k celé záležitosti postaví,“ konstatoval Kajnar na adresu hnutí.

Měl by Petr Kajnar znovu usilovat o velkou koalici?HLASUJTE V ANKETĚ VPRAVO NAHOŘE!

Na pozvání k jednání čeká lídr občanských demokratů Dalibor Madej. „Byli jsme druzí, nic jiného nám nezbývá. Koalice s ČSSD byla v uplynulých čtyřech letech funkční, bylo by dobré, kdyby dále pokračovala,“ řekl Madej s tím, že v neděli si zvolení zastupitelé za ODS vybrali předsedu zastupitelského klubu,v pondělíse sešli na jednání oblastní rady ODS a vytvořili vyjednávací tým.

Lídr TOP 09 Aleš Juchelka uvedl, že se nebrání spolupráci s ODS a ČSSD v radě města, pokud by dostali nabídku k vytvoření koalice, vážně by o ní uvažovali. „Pokud skončíme v opozici, budeme konstruktivní opozicí,“ prohlásil Juchelka.

Kompletní seznam volebních výsledků v jednotlivých ostravských obvodech a okolních obcích čtěte v úterním tištěném Deníku!

Ke koalici s ČSSD je podle slov předsedy ostravských komunistů Oldřicha Jakubka velmi dobře připravena i KSČM. „Záleží na ČSSD, zda potvrdí, že je levicovou stranou, a půjde s levicovými subjekty, anebo přesto, že se hlásí k levici, půjde do spolupráce s pravicí,“ řekl Jakubek. Dovedl by si představit i spolupráci s hnutím Ostravak.

To se však jednoznačně hned po volbách profilovalo jako silná opozice.

Všechny články ke komunálním volbám v Ostravě ČTĚTE ZDE!