Davy lidí na výlov v Mitrovicích proudily ze všech stran už od časného rána. Kromě velkolepé podívané, přišli nakoupit na Vánoce, ochutnat rybí speciality a nebo domácí koláče paní vodníkové. Vybírat bylo z čeho.
Podle rybáře Marka Červenky začaly přípravy na výlov už kolem sedmé hodiny ráno. „Naplňovali jsme kádě s vodou, připravovali váhy a sítě. Dělali jsme prozatím dva zátahy, vzhledem k tomu, že už nám ryby pomalu docházejí a není výběr, protože jsou prodané, budeme dělat třetí," uvedl mladý muž.
Tradice výlovu rybníka v Nové Bělé sahá až do devatenáctého století. „Znovu jsme ji obnovili přesně před dvaceti lety, kdy jsme toto zdevastované vodní dílo dávali do pořádku. Chováme tady zhruba tisíc až dvanáct set kilo ryb. Patří mezi ně především kapři, candáti a štiky. Pro ochranu před zelenou hmotou chováme i býložravé ryby amury a tolstolobiky. Raritou je pak kapr Milka a sumec albín, ty chováme už léta. Každý rok je vytáhneme z vody a zjišťujeme, kolik za uplynulý rok přibrali," řekl Deníku Radim Bokaj, jeden ze společníků, kteří se o rybník starají.
Krátce před desátou hodinou dopoledne se do vody po pás ponořilo devět statných chlapů a jeden zelený vodník, šli na třetí zátah. Po deseti minutách se to v síti mihotalo a kádě k prodeji byly za malou chvíli zase plné. „Je to zážitek. Chodíme se dívat každý rok. Vždycky ochutnáme nějakou rybí specialitku, letos se těšíme na rybí karbenátky," prozradila Dagmar Šedlbauerová z Hrabové.
Jedna porce smaženého kapra s bramborovým salátem vyšla na pět a osmdesát korun. V nabídce byla ale i štika na kmíně za osmdesát anebo candát s citrónovou bazalkou za sto korun. Jeden rybí karbenátek pak přišel na patnáct korun. Počasí sice přálo, ale pokud byla někomu přece jen zima, v nabídce byly i teplé termo ponožky za stovku.