Ara horský.Mláďata se vylíhla v rozmezí od 6. do 10. května. První týdny života strávila v hnízdní budce (náhradní stromové dutině) a na jejich odchovu se podíleli oba rodiče. Pro ostravský rodičovský pár to je již třetí hnízdění, druhé úspěšné. Rodinu vzácných ar s letošními mláďaty mohou návštěvníci vidět v jedné z voliér papoušků u pavilonu Tanganika. Chovají se poměrně hlučně, takže zájemci je určitě rychle najdou.

„Mláďata opouštějí hnízdní budku již plně opeřená a ve velikosti dospělých ptáků. Nicméně pozorný návštěvník může rozpoznat mládě od dospělého jedince podle duhovky, barvy okolí oka a barvy zobáku. Mládě má okolí oka bílé, duhovku hnědou, tmavý zobák, zatímco dospělý jedinec má okolí oka černé, duhovku bílou a zobák světlý,“ vysvětluje Yveta Svobodová ze zoologického oddělení. 

Ara horský obývá východní Peru, západní Brazílii a severozápadní Bolívii. Během posledních 30 let klesla divoká populace těchto papoušků v důsledku odlesňování, lovu a odchytu pro obchod s domácími mazlíčky. V zoologických zahradách je chován poměrně zřídka, v Evropě je zastoupen ve čtrnácti institucích s méně než padesáti jedinci. Z českých zoo je k vidění pouze v Zoo Ostrava.