AKTUÁLNĚ: Bod týkající se rozhodnutí o (ne)rozdělení ZŠ a MŠ Ostrčilova byl na poslední chvíli vyňat z programu dnešního zastupitelstva Moravské Ostravy a Přívozu.
Podrobnosti připravujeme.

„Samostatné působení mateřských škol je dle dlouhodobých zkušeností výhodnější," tvrdí místostarosta centrálního ostravského obvodu Vít Macháček (KSČM), který má rezort školství na starosti a od nějž návrh na rozdělení bilingvní školy vzešel.

Moravská Ostrava a Přívoz chce tímto krokem docílit sjednocení systému samostatného působení svých základních a mateřských škol s cílem zajištění lepšího fungování a prosperity mateřské školy.

„Ta bude mít samostatné vedení, osobní přístup ředitele a lepší možnost pro získávání dotací," dodává místostarosta Macháček s tím, že záměr schválila rada obvodu.

Důležité však je, aby jej schválilo i zastupitelstvo. To ale zatím není jisté.

RODIČE NEVIDÍ DŮVOD

Proti tomuto rozhodnutí se totiž zvedla velká vlna odporu, kterou na pondělním setkání s Vítem Macháčkem iniciovali samotní rodiče školu navštěvujících dětí. Těm se nelíbí, že k rozdělení nebyl uveden jediný pádný důvod, natož podložení záměru odbornou analýzou.

„V obvodu jsou samostatné pouze dvě mateřské školy. K Waldorfské se vyjadřovat nebudu, tam je to složité. Ostrčilovou jsme se rozhodli řešit. Na české školní inspekci mi řekli, že to bude asi dobré, kraj se k tomu postavil neutrálně, školská rada mi to doporučila. Konzultoval jsem to s ředitelkou excelentní mateřské školy Hornické, dotazoval jsem se odborné veřejnosti. Pedagogičtí pracovníci školky jsou proti, a to je celý příběh. Přišel jsem se s vámi poradit," parafrázuje místostarostovo vystoupení před rodiči jedna z nich, Lucie Dokoupilová, která má v MŠ Ostrčilova dceru. Dodává však, že k žádné poradě nedošlo.

„Na logickou reakci ze strany rodičů, že nezazněla jediná konkrétní informace, na základě které došlo k rozhodnutí o rozdělení ZŠ a MŠ, nebyl schopen po devadesát minut konání schůze zareagovat a stále se oháněl pouze slovy a slovními spojeními typu obecně mohu říct, věřím, slibuji," přibližuje průběh setkání Dokoupilová, která je zároveň bývalou učitelkou na „Ostrčilce" a zná její filosofii.

PROTI BYLI „POUZE" VŠICHNI PŘÍTOMNÍ?

Neopodstatněné odůvodnění v rozhodnutí o odštěpení vidí také opoziční zastupitel radnice Miroslav Svozil (ODS).

„Podle mě k tomu není žádný rozumný důvod. Základní i mateřská škola jsou dvojjazyčné a jedenáct let optimálně připravují své žáky. Záměr nebyl nijak zdůvodněn a podložen analýzami, jen by to prý takto lépe fungovalo. Proto budu navrhovat hlasování proti," má jasno představitel opozice Svozil, který byl spolu s řadou dalších zastupitelů rodiči vyzván, aby odštěpení neschválil.

Vít Macháček pro Deník uvedl, že proti chystanému záměru je jen 16 rodičů ze 133, kteří se proti rozhodnutí na schůzi písemně vyhradili.

Podle informací Deníku jsou to ale všichni rodiče, kteří byli v době podpisu nesouhlasu na setkání přítomni.

I na základě toho podala Lucie Dokoupilová s pomocí advokátky a jménem nesouhlasících rodičů připomínku k projednávání záležitosti na zastupitelstvu.

K TÉMATU

PROČ SE RODIČE BOUŘÍ?Obávají se, že nebude zachována kontinuita dvojjazyčného vzdělávání mateřské a základní školy.
Není jim známo, v čem MŠ Ostrčilova oproti samostatným školkám pokulhává.
Obávají se zvýšení poplatků.
Nesouhlasí s přístupem, kdy mezi rodiči nebyl proveden žádný názorový průzkum.
Neznají vizi, kudy by se cesta samostatných škol měla vydat a v čem by měla být lepší.
Nelíbí se jim, že údajně názorová debata proběhla pouhé tři dny před zasedáním, kde se má o rozdělení definitivně rozhodnout, navíc v čase, kdy je řada rodičů v práci.