Ostrava ve spolupráci s Moravskoslezským krajem vyhlásila soutěž o to nejlepší streetartové dílo, tedy mural (nástěnná malba), která by ozdobila šedivou betonovou zeď kolem Bazalů. Výtvarného klání se účastnilo celkem 11 návrhů. Ten výherní ale na sociálních sítích nadšení nevyvolal. „Umění pro každého znamená něco jiného. Ale většina se shodneme, že tohle fakt umění není. Pusťte tam děti ze školky a bude to hezčí,“ pohoršovala se jedna z diskutujících na Facebooku.

Organizátorům se sešlo několik návrhů. Toto je návrh Aleše Veselého.
Podívejte se: Šedivé Bazaly v Ostravě ozdobí umění, takto by mohly vypadat

Zadání bylo jasné. Nástěnná malba měla obsahovat rozvoj Ostravy za posledních několik let a připomenout 100. výročí fotbalového Baníku, který je s lokalitou kolem Bazalů bezpodmínečně spjat. Vítězný mural má název „Zeď našeho kmene. Zeď záznamů“, jehož autorem je Jan „Bogy“ Lörincz. Má volně ztvárňovat základní události historie včetně prvního výkopu přímo na Bazalech. Zadání tedy bylo splněno, ale co očekávání ostravanů?

„Hnus, viděl jsem lepší.“ „Je to blízko Bazalů, tak ať je to spojeno s Baníkem.“ „Než toto, tak tu zeď raději nechte tak, jak byla.“ „Jsou tam lepší návrhy. Je třeba ptát se lidí. Stejně jako s vánočním dárkem před radnicí.“ Někteří lidé na sociálních sítích svůj nesouhlas s vizuální podobou šedivé zdi vyjadřovali jasně a bez ostychu. Našli se ale i takoví, kteří se těší na výslednou podobu. „Tento návrh mě nezaujal, ale splnil zadání a jsem zvědavá na výsledek,“ napsala jedna z diskutujících.

Nehoda kamionu ochromila ve středu odpoledne provoz na dálnici D1 mezi Olomoucí a Ostravou, a to v úseku poblíž Hranic.
Nehoda kamionu, který začal hořet, ochromila dopravu na dálnici D1

Jak se výherní malba líbí vám? Ve fotogalerii si můžete prohlédnout i ostatní návrhy, ze kterých město Ostrava spolu s Moravskoslezským krajem vybíralo. Váš názor na Mural Bazaly nám můžete dát vědět v anketě.