Kompletní a komplexní občanská vybavenost. Tak to kdysi vypadalo na hlavním porubském bulváru. Teď? Končí jedna tradiční prodejna za druhou. Do konce června zavřou například potraviny Josefa Války, které na svém místě jsou už více než dvacet let. Podle tamní prodavačky Lenky Kubátové je hlavním důvodem vysoký nájem společnosti RPG.

ZAVÍRÁ SE. Vysoké nájmy a velká konkurence. To je hlavní důvod, proč z porubské Hlavní třídy zmizí další tradiční obchůdek.„Jsme tady od roku 1991, před námi tu byla mlékárna. V posledních třech letech se v okolí rozmohly vietnamské potravinové obchody, kterým často nemůžeme konkurovat. Na Hlavní třídě jsou pak ještě dvě Hrušky a pár malých večerek. Lidé jsou na naše potraviny za ta léta zvyklí, ale na druhou stranu u nás nedělají velké nákupy. Zajedou si raději do Kauflandu a k nám pak přijdou pro to, co jim doma pochybí. Pečivo, mouku nebo třeba mléko," vysvětlila prodavačka Lenka Kubátová, která v obchodě pracuje už pět let.

Její sláva skomírá

Do potravin Válka chodívala také jednasedmdesátiletá Věra Karolová. Ta bydlí v Havanské ulici, v těsné blízkosti Hlavní třídy.

„Když jsem se tady před dávnou dobou nastěhovala a jezdili za mnou mí známi, vždycky mi záviděli občanskou vybavenost tohoto bulváru. Dnes je to tady samé zlatnictví, banka, hospoda nebo herna. Chybí tady pořádná zelenina a ovoce, malé elektro, kde vám jeho majitel poradí, nebo třeba čistírna. Na tu jsme byli v minulosti zvyklí. Do potravin Válka jsem chodívala a chodím i dnes. V poslední době už tam ale není výběr, takže sem tam zajdu na nákup i k Vietnamcům. Mají pěkné ovoce a hlavně dlouho otevřeno," popsala paní Karolová.

Dlouhou tradici má v horní části Hlavní třídy, kousek od kruhového objezdu, také kadeřnictví. Jeho majitelkou je Taťjana Zajoncová. Na rozdíl od potravin Josefa Války je její kadeřnictví v družstevním objektu. „To ale není žádná výhra. Nemyslím si, že bychom to měli lepší než majitelé prodejen umístěných v prostorách RPG. Musím říct, že s družstvem často bojujeme. Kadeřnictví je na tomto místě už od roku 1952. My tak pokračujeme v tradici. Proto by bylo složité se někam stěhovat. Musím říct, že v poslední době hodně válčíme," řekla Deníku majitelka.

Porubská Champs-Élysées?

Nedaleko od Hlavní třídy bydlí Petr Havíř. Podle něj má porubský bulvár velký potenciál.

„Nikdo ho ale neumí využít, alespoň podle toho, jak to na něm v současné době vypadá. Nevím, proč se třeba porubská radnice nesnaží vyvíjet nějakou aktivitu, která by sem přivedla obchůdky typu H&M, Orsay nebo třeba Lindex. Neříkám, že by tady musel být hned Dior nebo Louis Vuitton, ale pomalu sem zase zpět přivést život. Hlavní třída je přitom velmi podobná pařížské Champs-Élysées," podotkl muž.

Horní snímek Champs-Élysées, dolní porubská Hlavní třída.

Podobný trend, na který si lidé čím dál tím více stěžují, se ale netýká jen porubské Hlavní třídy.

Tento problém dlouhodobě řeší také centrum Ostravy a další města v celé České republice. Podle odborníků je důvod jednoduchý. Lidé coby zákazníci jsou stále lenivější, a proto upřednostňují nakupování v hypermarketech, kde na jednom místě dostanou veškerý sortiment zboží, které potřebují, a to včetně služeb. Jsou to tedy právě oni, kdo rozhodují o existenci drobných podnikatelů.