Nové kulturní a vzdělávací centrum PANT se otevře už příští týden v centru Ostravy na křižovatce ulic Nádražní a Čs. legií, v místě, kde byla dříve prodejna bývalého knihkupectví Librex.

Iniciátorem vzniku tohoto centra byl spolek PANT, který už řadu let vytváří na různých místech prostřednictvím svých veřejných aktivit jakýsi most mezi minulostí, současností a budoucností.

OTEVŘENÝ VŠEM NÁZORŮM

„Chceme zde vytvořit veřejný prostor otevřený všem názorům a pohledům respektujícím svobody a demokratické hodnoty. Naším cílem není shoda, ale naslouchání, poznání, vnímání a porozumění. Jde nám tedy o to, vytvořit takový prostor, v němž různé pohledy budou vítány. Jedině tak můžeme vytvořit svobodnou a sebevědomou společnost," uvedl Petr Pánek, předseda spolku PANT.

Kulturní a vzdělávací část nového centra bude doplněna kavárnou a také malým knihkupectvím, kde si zájemci mohou zakoupit knihy o historii dvacátého století, ale také tituly věnující se aktuálním otázkám dneška.

VZDĚLÁVACÍ KULTURNÍ AKCE

„V tomto novém centru se uskuteční pravidelné vzdělávací a kulturní akce pro školy i veřejnost s širokým tematickým zaměřením od historie přes aktuální společenská témata, prezentace různých neziskových organizací a jejich aktivit až po popularizaci činnosti například Ostravské a Slezské univerzity, Archivu města Ostravy a dalších vzdělávacích subjektů," upřesnil pro Deník předseda spolku PANT Petr Pánek.

Podle jeho slov se návštěvníci všech generací, kteří se zajímají o historii, současnost a není jim lhostejná ani budoucnost, mohou v centru setkávat, poznat významné a zajímavé hosty, zhlédnout filmy, výstavy a mnoho dalšího.