Dokázali byste tipovat, kolik krytů civilní ochrany bylo a je v Ostravě? „Ke konci druhé světové války jich Ostrava měla na tisíc," říká mluvčí ostravského magistrátu Petr Havránek. Většina z nich už samozřejmě funkční není. Lidé si je předělali na účelnější a užitečnější prostory.

„V Porubě se tlakově odolné kryty budovaly v 50. a 60. letech minulého století, a tedy jen na 1., 2. a 3. stavebním obvodu. Na Havlíčkově náměstí býval největší. Aktivních krytů je momentálně jen 15. Nefunkční kryty nejsou nijak využívány, protože se nacházejí v obytných domech," vysvětluje mluvčí porubské radnice Martin Otipka.

PRO POTŘEBY DĚTÍ

Jeden z krytů přesto uplatnění našel. Nejstarší mateřská školka obvodu v ulici Čs. exilu si ho přestavěla na prostory pro děti vhodnější místnosti s muzikoterapií, keramickým ateliérem nebo infrasaunou. V jiném bývalém krytu v Ostravě- -Radvanicích si lidé mohou zahrát Exit Game, takzvanou únikovou hru. Tato návštěvníky přenese do nejisté doby studené války. Jejich úkolem je uvést kryt do stavu pohotovosti tak, aby v něm přežili pomyslný atomový výbuch. Během 60 minut k tomu pomůže luštění různých úkolů.

Protiletecký kryt, který vydržel do současnosti, je v Dědičné ulici ve Slezské Ostravě. Soukromník si neobvyklou stavbu, sloužící za socialismu jako civilní sklad, předělal na archiv vín s vinotékou.

Ochranu pro civilisty umožňovala také „Čapkárna", dnes Vodní svět v Moravské Ostravě.

Někdejší kryt v objektu byl při rozsáhlé rekonstrukci v roce 2009 přetvořen k nepoznání na malou řeku, masážní lůžka a vodní jeskyni s chrliči.

POD BAZALY

Jeden z nejznámějších a největších krytů civilní ochrany se „připomněl" v roce 1997 na ostravských Bazalech. Byl přímo pod travnatou plochou fotbalového stadionu, v prostorách někdejšího čedičového neboli bazaltového lomu.

Geologický průzkum před stavbou stadionu nebyl zřejmě příliš důkladný, a tak se stalo, že se po silných deštích začal trávník nečekaně propadat. Mělo se za to, že je na vině poddolování, ale nakonec se ukázalo, že pod stadionem je protiletecký kryt.

Německá správa města ho nechala vybudovat po těžkém spojeneckém náletu v roce 1944. Pro ztrouchnivělé dřevěné vzpěry znamenala prosakující dešťová voda jistou zkázu, takže už tíhu nadzemí neunesly. Nyní jsou prostory zasypány.

Veronika SVRČINOVÁ