Zvonkohra na věži Staré radnice na Masarykově náměstí je od roku 2005 a zvony včera poprvé od své instalace prošly kompletní údržbou a servisem.

Dvaadvacet zvonů na věži Staré radnice na Masarykově náměstí v Ostravě se včera dočkalo údržby, a to poprvé od jejich instalace před jedenácti lety.

Čištění, mazání, seřizování. Nejen to je náplň více než šestihodinové dřiny pracovníků firmy Boroko, která před jedenácti lety 22 zvonů na věž Staré radnice nainstalovala.

Laik nic nepozná

„Poprvé od té doby dochází k údržbě a servisu celého zařízení. Musíme zkontrolovat elektromagnety, seřídit intenzitu úderů zvonů a vůli bicího kladívka," informuje Rostislav Bouchal ze severomoravské firmy Boroko, která se zabývá technickým vybavením zvonů. Podle něj je po jedenácti letech na servis ten správný čas.

Zvonkohra ve věži Staré radnice Melodie se z věže ozývají od 8 hodin do 20, vždy v celou hodinu. „Vlastně dvě minuty před celou hodinou, protože v době, kdy se zvonkohra spustila, pouštěli z radnice Slezské radnice na magnetofonovém pásku nahranou vlastní zvonkohru. Aby se to nebilo, začali jsme naší zvonkohru pouštět o dvě minuty dřív. Občas se lidí na náměstí chodím ptát, jestli se jim líbí, nebo naopak vadí. Reakce jsou velice kladné. Melodie lidí přiměje zastavit se a na chvíli se zaposlouchat," říká ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

„Přesto zvonová hra hrála pořád pěkně. Laik zřejmě žádnou změnu po údržbě nepozná, ale odborník by zvuk před servisem a po něm pocítil," říká Rostislav Bouchal, jenž dohlíží také na vložení nové skladby do softwaru zvonkohry.

Po vzoru Lorety

Zvonkohra je na věži Staré radnice od roku 2005, kdy došlo ke generální rekonstrukci budovy. Před ní byl na věži pouze jeden zvon ze 17. století, který je teď v depozitáři Ostravského muzea, jež dnes v budově sídlí. Po rekonstrukci bylo na věž nainstalováno 22 zvonů různé velikosti. Od šestikilových až po více než dvousetkilové obry.

„Tehdy jsem si říkala, že by nebylo špatné zvony na věž vrátit, náměstí oživit a vtisknout mu kolorit. Zvonkohra na věži do té doby nebyla, takže jsme s tím trochu bojovali," vzpomíná ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

„Poukazovala jsem na to, jak dlouho od středověku vydržela v Praze na Loretě, a že by mohla být i tady. Nakonec se vše podařilo a 27. dubna 2005 po znovuotevření Staré radnice byla spuštěna i zvonkohra," dodává Jiřina Kábrtová, která se před lety zasloužila o to, že vedle vážnějších melodií můžeme z věže slyšet také tóny lidových písní.

Nová skladba

Podle ředitelky muzea je nejoblíbenější a zřejmě nejznámější z hraných melodií Jarkem Nohavicou zpropagovaná písnička V jednym dumku na Zarubku, která hraje v jedenáct hodin.

„Každou hodinu od osmi rána do osmi večer hraje jiná melodie, denně jich je tedy třináct. Teď navíc dvě mladé umělkyně zpracovaly melodii Rudolfa Kubína Mluva do větru, která bude minimálně po dobu jejich výstavy v těchto dnech zakomponována do zvonkohry," uzavírá ředitelka Kábrtová.