V minulých dnech totiž vysadila společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVaK) strom nový a dvěma dalšími zkrášlila mimoto i sousední ulici.

„S radostí sděluji, že máme před okny lípu novou. Na vysazení byl termín do konce letošního roku, což vodárny bohatě splnily,“ řekla Alena Macečková, která s manželem Janem vloni v létě postavila oblíbenému stromu pomníček s nápisem „Vzpomínáme“. Ten už nicméně ze Starobělské ulice zmizel, stejně jako pařez i kořeny původní dřeviny.

„Celé nešťastné situace je nám líto, ale s ohledem na bezpečnost občanů nebylo možné jednat jinak. Lípu rostoucí v těsné blízkosti kanalizační přípojky a nacházela se v havarijním stavu, proto jsme ji pokáceli,“ oznámila Radka Vanková, mluvčí OVaK. Vzhledem k historické „hodnotě“ stromu za to společnost dokonce dostala – a už zaplatila pokutu.

„Provedli jsme také i výsadbu. A to nejen ve Starobělské ulici, kde je statná dvouapůlmetrová Lípa srdčitá - Tilia cordata Greenspire. Další dva krásné stromy Dřezovce - Gleditsia triacanthos Sunburst jsme vysadili na doporučení magistrátu na nedalekém pozemku 172/4,“ dodala Vanková.

OVaK ve Starobělské ulici opravuje kanalizační přípojky, pokácení jednoho stromu některé místní usedlíky docela nahněvalo.
Pokácení lípy v Zábřehu řeší magistrát i policie