Teplé počasí letošní zimy probudilo k aktivitě klíšťata o několik týdnů dříve než loni. Jako první to zaregistrovali pejskaři. „Už před třemi týdny jsem vytahovala první přisáté klíště svému Darkovi. Den poté, co jsme byli na procházce v lese na Hlučínsku. Od té doby ještě dvě, jedno jsem našla napité na zemi v chodbě," říká Lenka Němcová z Ostravy.

Přestože ji to zaskočilo, vzhledem k počasí se ale ani nediví. Urychleně proto objednala pro svého čtyřletého teriéra antiparazitní obojek. „Obvykle jsem mu jej nasazovala v dubnu, letos už o měsíc dříve," dodává.

Právě mírná zima a teplé počasí v posledních dnech, kdy se rtuť na teploměru šplhala na slunci až k dvacítce, „probudilo" tyto parazity dříve. A dá se předpokládat, že jich ze stejného důvodu bude také více než v jiných letech.

„Sezóna klíšťat většinou začíná ve druhé polovině března a končí v polovině listopadu. Vrchol aktivity je obvykle od května do července. Aktivita je ovlivňována průběhem povětrnostních změn. Pokud je půda prohřátá a je vlhko, jsou klíšťata aktivní a mohou napadnout člověka nebo zvíře," vysvětluje Ladislava Michálková z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v Ostravě.

V loňském roce bylo na zdejší hygienickou stanici hlášeno devětatřicet onemocnění klíšťovou encefalitidou a 349 onemocnění lymeskou boreliózou.

Onemocnění mohou mít závažné následky

Obě onemocnění, která právě klíšťata přenášejí, mohou mít i velmi závažné následky a lékaři doporučují preventivní očkování. Zatímco v případě klíšťové encefalitidy se lze nyní nechat naočkovat v průběhu celého roku, proti borelióze vakcína zatím vyvinuta nebyla.

Ani na ochranu psů by lidé neměli zapomínat. I oni mohou po přisátí klíštěte onemocnět. „Psy lze naočkovat proti borelióze, proti encefalitidě se psi neočkují," říká ostravský veterinář Milan Dvořák. Zároveň doporučuje aplikaci spotu s antiparazitním přípravkem nebo antiparazitní obojek.

Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky je možné podle hygieničky Michálkové vyhledat na webových stránkách Státního zdravotního ústavu. „Zde je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem vyjádřeno v deseti stupních doplněných doporučeními, jak se v dané situaci chovat při návštěvě míst s jejich předpokládaným výskytem," dodává Ladislava Michálková.