Příčinou extrémně vysokých koncentrací oxidu siřičitého, který ve čtvrtek dusil obyvatele Ostravy, mohl být únik během těžby kalů z lagun bývalé rafinerie Ostramo.

Vyplývá to z informací náměstkyně ostravského primátora Kateřiny Šebestové zveřejněné na webových stránkách města. Společnost zajišťující těžbu kalů s tím ale nesouhlasí.

Jak již Deník informoval, zápach byl dopoledne cítit zejména na sídlišti Fifejdy a v centru Ostravy. Během chvilky koncentrace vyskočily z běžné hodnoty pohybující se kolem deseti mikrogramů na metr kubický na bezmála 1600 mikrogramů.

„Byla to jako rána do nosu,” řekl Deníku muž procházející centrum města.

Ilustrační foto.
Ostrava se dusila! Ve městě raketově vzrostla koncentrace oxidu siřičitého

„V lagunách bývalé rafinerie Ostramo v blízkosti sídliště Fifejdy pokračují práce na odtěžení kalů. Během těžby monitorují měřící stanice kvalitu ovzduší. Pokud jsou limity překročeny, práce jsou přerušeny do doby, než se hodnoty vrátí do normálního stavu,” uvedla Šebestová s tím, že při zvýšení koncentrací jsou práce zastaveny v řádu minut.

Podle Šebestové byl ve čtvrtek zaznamenám zvýšený zápach. Situace, která nastala tento týden, se může opakovat. „Není vyloučeno, že se může opakovat i v následujících dnech, respektive týdnech,” uzavřela Šebestová.

TĚŽAŘI NESOUHLASÍ

Státní podnik DIAMO a společnost AVE CZ odpadové hospodářství, které odtěžování zajišťují, ale vinu za čtvrteční situaci odmítají.

„Včerejší naměřené hodnoty sledovaných látek nedosáhly na žádné ze stanovených měřících stanic v areálu lagun Ostramo ani v okolí takových koncentrací, při kterých musí provozovatel (AVE CZ) zastavit práce podle nařízení ministerstva životního prostředí,” uvedla v pátek mluvčí společnosti Jana Dronská.

„Koncentrace oxidu siřičitého v okolí lagun jsou na nízkých úrovních. Pouze včera kolem 13.hodiny nastalo jednorázové krátkodobé zvýšení, které se už po hodině vrátilo do běžných hodnot. Naměřené hodnoty na stanovených – povinných – stanicích byly podlimitní a nebylo potřeba práce přerušovat. Měření provádí nezávislý subjekt Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě,” dodala.

Ilustrační foto
Spor o hudbu na Dubině skončil krvavou potyčkou. Zasahovat musela policie
Jidášovo ucho
Počasí přeje zimním houbám, hlívy a ucha Jidášova je plno