Po roce znovu nazouvám brusle a vyrážím na tradiční vánoční kluziště na Masarykově náměstí. Už zdálky vidím, že o venkovní bruslení je obrovský zájem. Krátce před polednem se po ledu prohání nejméně stovka bruslařů. Většinou rodiče s malými dětmi, které učí bruslit nebo jim alespoň zpříjemňují závěr roku.

Rekordní návštěvnost?

Většina dotázaných jsou stálí návštěvníci. Stejně jako pan Eduard Pazdera, který na led vyrazil se svou malou dcerkou. „Letos jsme tady podruhé, ale chodíme pravidelně každý rok. Hlavně tedy kvůli malé. Je tady obrovské množství lidí, loni jich tady podle mě bylo méně," myslí si pan Pazdera.

Nárůst lidí je skutečně znát a přinejmenším stejnou návštěvnost jako loni odhaduje také Hana Ryšánková, mluvčí městské společnosti Sareza, která kluziště provozuje. „Podle předběžných propočtů už se návštěvnost blíží té loňské, která byla rekordních dvacet tisíc bruslařů," potvrzuje mluvčí Ryšánková, že také šestý ročník se setkává s oblibou veřejnosti.

„Dobže se mi tady líbí"

Podle pana Petra, který na kluziště vyrazil se synem, navíc zájem jen poroste. „Je to tady čím dál proláklejší, každým rokem tady bude více a více lidí," myslí si. „Dokud tady kluziště bude, budeme chodit i my, tak jako v předešlých třech letech. I letos jsme tady už potřetí," pochvaluje si pan Petr a do řeči mu skáče jeho syn. „Dobže se mi tady líbí," říká malý Tobiáš, který ještě neumí říkat ř, zato svědomitě piluje bruslení.

Byť se blíží 12. hodina a s ní i hodinová pauza na úpravu ledu, na kluzišti je stále poměrně plno. A to i přesto, že povrch místo ledu začíná připomínat spíše sněhovou vrstvu. Lidem to ale nevadí a poslední minuty bruslení si naplno užívají. Nakonec i já odkládám lehce tlačící brusle a mířím do šatny. „Je tady skutečně nával. A to před Vánocemi, když tady byly vánoční trhy, chodilo asi ještě víc lidí. Loni jich bylo méně," říká Táňa Martišovská, která zde už pátým rokem půjčuje brusle.

Zvýšení návštěvnosti vánočního kluziště v centru zřejmě pomohlo i zrušení jednoletého experimentu v podobě polymerového kluziště u Fora Nová Karolina. „O kluziště nebyl až takový zájem, jaký jsme očekávali, takže jsme se rozhodli ho letos nestavět. Nemáme takové prostory, jaké jsou třeba na náměstí, kde už je to zažitá tradice, a i z toho důvodu jim nechceme konkurovat," říká marketingový manažer Fora Nová Karolina Tomáš Lučan.

KLUZIŠTĚ NA MASARYKOVĚ NÁMĚSTÍ V MORAVSKÉ OSTRAVĚ

Rozměry: 30 x 15 metrů

Provoz kluziště: 28. 11. 2015 3. 1. 2016

Provozní doba na přelomu roku:

30. prosince: 10 - 20 hodin

31. prosince: 10 - 12 hodin

1. ledna: 10 - 20 hodin

2. ledna: 10 - 20 hodin (v časech 12 - 13 hodin, 15 - 16 hodin a 18 - 18.30 hodin probíhají pauzy na úpravu ledu)

K dispozici: půjčovna bruslí a tučňáků, broušení bruslí, šatna, stánek s občerstvením

CENÍK

Vstup: zdarma

Šatna: 30 korun

Zapůjčení bruslí: 70 korun

Broušení bruslí: 50 korun

Zapůjčení tučňáka: 50 korun

Petr Jiříček