Horolezectví, modelářství nebo capoeira. Dětské zájmy jsou nejrůznějšího rázu a centra volného času dělají vše pro to, aby touhy a potřeby všech naplnila. Rodiče tak mohou podpořit talent svého potomka v desítkách oblastí, kterým se jednotlivé zájmové kroužky věnují.

„V současné době nabízíme 110 kroužků, do kterých se mohou zapojit jak děti, tak i jejich rodiče. Zápis spouštíme vždy na začátku školního roku a některé kroužky se zaplní už během prvních pár dnů," uvádí Martin Nováček ze Střediska volného času Ostrava-Zábřeh. Zdejší nabídka zahrnuje mimo jiné i specializovaný kroužek kybernetiky v nejrůznějších stupních pokročilosti, stejně jako tradiční fotbal nebo aerobik. Zvláštností je i kurz točení na hrnčířském kruhu, který cílí na dospělé.

Zmodernizovaný systém elektronických přihlášek do kroužků už také není výjimkou. „Naše nabídka 109 aktivit je novým zájemcům přístupná od 1. září, stálí účastníci ale měli možnost zapsat se do svých kurzů již s předstihem prostřednictvím internetového portálu," přibližuje proces Markéta Němečková ze střediska volného času v centru Ostravy. „Posledních pár let se navyšuje zájem o pohybové aktivity mládeže a dospělých, například jóga nebo bodystyling jsou hodně populární," dodává Němečková.

Největší poptávku po hudebním zaměření, konkrétně folkové kytaře, zaznamenal Dům dětí a mládeže v Porubě.

„Když se kroužek rychle naplní a stále jsou zájemci, snažíme se výuku rozšířit přidáním další skupiny," říká Bohumila Raděntová ze Střediska Majerová, které jako raritu nabízí country nebo vyhledávaný robokroužek.

Eva ERTLOVÁ