Když ZŠ Porubská 832 v roce 1957 otevírali, existoval podle jednoho z jejích prvních žáků Stanislava Gluče v Porubě jen I. a II. stavební obvod. „My nastoupili do 3. ZDŠ, jak se tehdy naší škole říkalo. Nová městská část už byla rozparcelována, okolo jen hromady bláta a stavební ruch," líčil pamětník.

V počátcích, když zde řediteloval Maxim Horák, školu navštěvovalo okolo 1500 dětí v pětatřiceti třídách. Učitelů bylo dvaačtyřicet.

ZŠ PorubskáZdroj: Archiv školy

„V aktuálním školním roce máme žáků celkem 602, pedagogů zde působí osmatřicet, ředitelkou je Hana Petrová. Jen pro zajímavost, školníků se za těch šedesát let vystřídalo jenom šest," řekla školní referentka Silvie Skopalová s tím, že ZŠ Porubská se před čtyřiceti lety začala orientovat na sportovně nadané děti.

Děti z Gambie. Ke kolu dostaly i reflexní vestu.
Kola pro děti z SOS dětských vesniček

V almanachu se tak objevuje česká juniorská rekordmanka v hodu oštěpem Nikol Tabačková, mistryně ČR 2011 ve víceboji Patricie Gamonová, žákovská mistryně ČR 2016 v hodu oštěpem Eliška Kotkolíková, tenisová reprezentantka Monika Kilnarová a mistryně ČR 2013 v běhu na 60 metrů Veronika Kohútová.

Ale také od řadových absolventů škola získává nikoliv nezajímavé postřehy. „Doufám, že se nikdo nebude pokoušet překonávat můj rekord v poznámkách z páté třídy," vzkázal Daniel Kiss. „Nejlepší byla týmová práce při testech s nejmenovaného předmětu," uvedla Adriana Bártová. Anonymní dáma naopak připomněla, jak skončila v den narozenin pod sprchou v tělocvičně.

Z moderní doby poskytli vzpomínky jiní dva nejmenovaní bývalí žáci: „V šestce jsme dělali ve fyzice a matematice všechno co nejrychleji a dopředu, protože jsme pak hráli tajně na mobilních telefonech…"

A velké vzpomínání ZŠ Porubská avizuje právě na zítřek. „Oslavy 60. výročí začínají už v 9 hodin sportovními aktivitami v tělocvičně a na hřišti," upřesnila referentka. Dopoledne se chystají prohlídky školy i ukázkové výuky matematiky (Hejného metodou), biologie, angličtiny, chemie, češtiny, dějepisu i zeměpisu.

„V poledne pokřtíme s našimi hosty školní almanach, pokračovat bude sportování a chystá se také komentovaná atletická exhibice," doplnila Skopalová s tím, že živo bude uvnitř školy i ve venkovním areálu v sobotu nejméně do šesti hodin večer.

Vysloužilý havíř Zikmund Novák s pamětní medailí a snímkem své rubáňové osádky z Dolu Jan Šverma.
Příběhy našich sousedů: havíř prozradil žákyním i lumpárny z dětství