V Základní škole generála Zdeňka Škarvady s pohovory začnou už tento pátek, školy na Jihu schopnosti dětí otestují během 18. a 19. ledna.

Děti by měly předvést i svou samostatnost zvládnout si zapnout bundu, uvázat uzlík, sbalit si pomůcky do aktovky samy. Mnohé jsou totiž zvyklé na obsluhu rodičů.

„Chceme vidět, že dítě se o sebe umí postarat. Umí se samo obloužit a není zvyklé, že jej obsluhují rodiče," sdělila jeden z požadavků při zápisu ředitelka ZŠ gen. Škarvady Milena Walderová, která stojí v čele jedné z nejžádaněší ostravských základních škol.

„Zápis probíhá vždy formou pohovoru. Snažíme se vybírat děti s přirozenými předpoklady pro výuku cizích jazyků za účasti jazykáře. Ten se snaží pozorovat, jestli dítě dokáže jednoduché slovíčko v cizím jazyce zopakovat, co si zvládne zapamatovat, jak dobře zvuk slyší," vysvětlila Milena Walderová.

Zápisy do prvních tříd v Ostravě

Školní rok          Počet dětí       
2013/2014 3388
2014/2015 3585
2015/2016 3429
2016/2017   Očekává se 3400 dětí. 

Jiná škola, jiné metody učení

Ať už chce rodič svého potomka přihlásit kamkoliv, vždy by si měl zjistit, k jakým metodám výuky má škola blízko, co upřednostňuje. Například už v první třídě se liší postupy, skrze které se prvňáci učí číst. Zatímco někde větu Tá-ta má má-mu slabikují, jinde ji čtou po písmenkách T-Á-T-A M-Á M-Á-M-U.

„U nás se děti učí číst pomocí takzvaného splývavého čtení. Za posledních devět let se nám tahle metodika nejvíce osvědčila. Děti jsou schopné číst už před Vánoci a dokonce vnímají i obsah textu," popsal ředitel Základní školy Kosmonautů 15 Marek Pabjan s tím, že rodičům budoucích prvňáků nabízí škola možnost dozvědět se více informací o všem, co je zajímá, na dni otevřených dveří 14. ledna od 15 do 18 hodin.

Místo vět hesla

Překážku při zápise nepředstavují logopedické potíže ani poruchy učení. I závažnější vady se dají domluvou vyřešit. „Jedna maminka se na nás obrátila s prosbou, jestli bychom přijali do první třídy její syny, i když oba trpí nedoslýchavostí. Pokud chlapci zvládnou páteční zápis, jsme připraveni jí vyhovět," komentovala Milena Walderová.

Kamenem úrazu je také nedostatečná slovní zásoba dětí. Místo odpovědi celou větou se učitelé „musí spokojit" s pouhým heslem. „Děti málo komunikují se svými rodiči i mezi sebou navzájem. Pokud si předškolák s jednoslovou odpovědí vystačí a nikdo od něj nepožaduje bohatší vyjadřování, pak se nemůžeme divit. Na druhé straně i dnešní testy ve školách vyžadují od dětí stručné odpovědi, kde bohatou slovní zásobu nepotřebují," vysvětlila Deníku Alena Kostelná, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny v Ostravě-Zábřehu.

Když hravost přebíjí zralost

„Doporučujeme, aby dítě zůstalo ještě jeden rok v mateřské škole." I tahle věta může zaznít z úst učitele během zápisu. „Pokud je dítě hravé a ještě se nedokáže soustředit, je pro něj další rok strávený ve školce tou nejlepší volbou," sdělila Alena Kostelná s tím, že během roku dítě vyzraje a dokáže pak školní výuku lépe zvládnout. Jak už Deník informoval, stanovisko učitele nebo posudek z pedagogicko-psychologické poradny není v případě nástupu předškoláka do první třídy rozhodující. „Poslední slovo má rodič. I když mu doporučíme, aby dítě nastoupilo do první třídy až v dalším roce, rozhodne o všem on sám," dodala ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny v Ostravě-Zábřehu Alena Kostelná.

Už od pátku

Zápisy dětí do prvních tříd se v Ostravě uskuteční ve dnech 15. ledna až 12. února. „K zápisům by letos mělo dorazit 3103 dětí s bydlištěm v Ostravě a dalších tři sta dětí, které mají adresu obce s rozšířenou působností. Dále pak děti, které měly odloženou školní docházku," uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Ve všech obvodech si rodiče mohou vybrat školu podle vlastního uvážení, kapacita je dostatečná. Pouze v Porubě jsou vyhláškou stanoveny spádové obvody ke školám přesně podle ulic. „Pomocníkem při zápisech je poprvé elektronická aplikace, která odhalí duplicity a rodiče, kteří nesplní svou zákonnou povinnost a dítě k povinné školní docházce nezapíší," dodala Andrea Vojkovská.