Zastupitelé nejlidnatějšího městského obvodu rozhodnou už 17. března o termínu konání referenda. Občané Jihu by v něm mohli odpovědět na dvě otázky. Nejprve jestli souhlasí se sloučením ZŠ Mitušova 8 se sousední ZŠ Mitušova 16 (obě školy jsou už od 1. ledna 2016 sloučeny pozn. red.).

Druhá otázka souvisí s požadavkem občanů, aby k rozhodnutím rady či Zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Jih ohledně slučování škol docházelo až po veřejném projednání s nimi a po zpracování odborného stanoviska nezávislou osobou.

Účast? Přes 30 tisíc občanů

Na konci února se sešli členové rady obvodu. „Úvod jednání otevřela diskuse k referendu, aktuální činnosti úřadu i finančních nákladů, které s referendem souvisí," sdělila Tereza Thérová z tiskového oddělení obvodu. Předpokládaná částka na uskutečnění „hlasování lidu" činí 3,6 milionu korun. Tu by vedení obvodu alespoň podle slov starosty Martina Bednáře (ANO) raději vynaložilo na jiné služby a investice pro místní obyvatele.

Ovšem byli to právě místní, kdo vyhlášení referenda žádali. Během loňského prosince a začátkem letošního roku se pod petici podepsalo přes 14 tisíc obyvatel. Aby však místní referendum bylo platné, musí se ho zúčastnit minimálně 30 tisíc občanů nejlidnatějšího ostravského obvodu.

Lidé se vyjádří ke sloučení škol

„Podporuji svolání referenda například k tomu, jestli lidé souhlasí se zákazem hazardu v našem městském obvodě nebo s výkupem problémových ubytoven do vlastnictví města. Občané Jihu se ale budou v referendu, které stojí téměř 3,5 milionu korun, vyjadřovat k pěti třídám, které se přesunuly z jedné budovy do druhé v rámci slučování dvě stě metrů vzdálených škol," popsal radní pro oblast školství Adam Rykala (ČSSD) a zdůraznil, že 6000 neobsazených míst ve školách na Jihu žádné referendum nevyřeší. „Přesto podle zákona a na základě požadavku petičního výboru musí být svoláno," dodal.

V červnu se rozhodne

O konání referenda rozhodnou zastupitelé už 17. března v Kulturním domě K-Trio. V případě kladného stanoviska dostane více než 80tisícová voličská základna Jihu možnost vyjádřit svůj souhlas, či nesouhlas se sloučením dvou škol.

„Občané mohou referendem vyjádřit svůj názor na otázky slučování škol v městském obvodě, když radní ani zastupitelé na jednáních jejich názory neposlouchali. Stále se nevzdáváme naděje, že ZŠ Mitušova 8 bude obnovena a bude pokračovat ve výuce dětí jako doposud," komentoval celou situaci Pavel Janík, člen přípravného výboru referenda. To by se podle vedení obvodu mohlo konat 4. června letošního roku.