První pacientka vyzkoušela na Klinice plastické chirurgie v Ostravě novou léčbu artrózy pomocí kmenových buněk získaných z vlastního tuku. Neodradila ji ani cena zákroku, který zatím v Česku zdravotní pojišťovny nehradí. Touží se zbavit urputné bolesti obou kolen a normálně žít a chodit.

Pětapadesátiletá zubní lékařka Miluše má artrózu, tedy degenerativní onemocnění obou kolen. Klouby ji začaly pobolívat asi před deseti lety. Tehdy ale bolesti nevěnovala pozornost, vždycky kolena něčím namazala, vzala si prášek a bolavá kolena „rozchodila". Před třemi lety se jí nemoc ale zhoršila natolik, že se musela naučit pracovat vsedě, nebyla schopná si kleknout, vyšlapat schody. Chůze i na krátké vzdálenosti se jí stala utrpením, v noci nemohla kvůli bolesti spát.

„Vyzkoušela jsem kdeco: doplňky stravy, hyaluronové injekce, antirevmatika. Ortopedové tvrdili, že už mi zbývá akorát endoprotéza, jenže na tu jsem prý ještě mladá, ať zkusím dělat cokoliv, co by výměnu kloubu odložilo," vysvětlila žena důvody, které ji přivedly do ostravské Kliniky plastické chirurgie, kde profesor Jaroslav Michálek ze společnosti Cellthera, zabývající se využitím kmenových buněk v regenerativní medicíně, společně s ortopedem Ladislavem Lukáčem novou léčbu pacientům aplikují.

V čem metoda spočívá? Využívá schopností kmenových buněk, které se v největším počtu nacházejí v kostní dřeni nebo tuku, obnovovat poškozené nebo opotřebené tkáně a buňky v těle. Zjednodušeně řečeno: lékaři nejdříve pacientovi provedou liposukci, tedy odsají asi padesát mililitrů tuku z těla, z něhož speciální metodou izolují kmenové buňky. Ty pak společně s krví pacienta asi pětačtyřicet minut kultivují a pak injekčně aplikují do kloubu. „Kmenové buňky pak pod vlivem vlastního působení v místě postižení umožní regeneraci a obnovu poškozených tkání. Odstraní zánět kloubu artritidu, která je příčinou urputných bolestí, zastaví jeho další degeneraci a zčásti obnoví poškozená místa na chrupavce," tvrdí Michálek s tím, že pacientka by měla během týdne cítit výraznou úlevu a je možné, že se výměně kloubů zcela vyhne.

„Jak liposukce, tak samotná aplikace kmenových buněk nebolely. Asi půlhodinu po zákroku jsem se mohla postavit, nohy rozhýbat a odjet autem domů. Strašně se těším, že budu zase normálně žít, že se kvalita mého života podstatně změní, peněz rozhodně nelituji," prohlásila paní Miluše po zákroku, který na jednom kloubu vyjde zhruba na pětatřicet tisíc korun.