Haldy odpadků a poničené vybydlené domy. Tak ještě dnes vypadá území ohraničené vítkovickým nádražím, Rudnou a Závodní ulicí v Ostravě-Vítkovicích.

V blízké budoucnosti by se to ale mělo změnit. Obvod má totiž v plánu tuto oblast vyčistit do Zlaté tretry, která se bude konat 20. května.

Demolicí projde trojice zdevastovaných domů v Ostravě-Vítkovicích nedaleko městského stadionu.

„Připravujeme se na demolici domů číslo 322, 1110 a 1108 v této lokalitě a odklizení nepovolených skládek. Na této akci spolupracujeme s městem. To už v loňském roce odkoupilo jak domy tak, i pozemky pod nimi a převedlo je na nás," řekl starosta Vítkovic Petr Dlabal.

Město podle něj navíc ze svého rozpočtu na demolici uvolní pět milionů korun. „Zakázka byla vysoutěžena za 7,5 milionu korun. Obvod tedy doplatí 2,5 milionu korun," doplnil starosta a podotknul, že státní dotaci na demolici nevyhovujících staveb není možné čerpat proto, že by obvod nebyl schopný splnit podmínku, na základě které by na místě do tří let musela vzniknout nová stavba.

„Této podmínce nemůžeme vyhovět. Platný územní plán statutárního města Ostravy totiž s těmito parcelami počítá při stavbě parkoviště pro nedaleký městský stadion a také kvůli zavedení tramvajové trati. Jde ale o plány, které by měly být realizovány v podstatně vzdálenějším časovém horizontu," uvedl dále Petr Dlabal.

Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská Deníku potvrdila, že rada města na své schůzi 15. března schválila rozpočtové opatření, kterým se městskému obvodu Vítkovice poskytla neinvestiční dotace ve výši pěti milionů korun na demolici budov a vyčištění pozemků v katastrálním území Vítkovice. Konkrétní informace o stavbě nového parkoviště a tramvajové trati však podle ní nejsou prozatím k dispozici. „Konkrétní termín pro realizaci nemáme," uvedla jen v krátkosti Andrea Vojkovská.