A to hlavně kvůli cenám surovin, které se na rozdíl od jiných míst v zemi výrazně nezměnily. „Finanční vrchol pro zákazníky je už za námi,“ pokyvuje hlavou paní Veronika, zástupkyně vedoucího ve sběrně Vavkov na hranici obvodů Moravská Ostrava a Přívoz a Vítkovice.

Připomíná ceny obyčejného kovového šrotu, které se před dvěma a půl měsíci pohybovaly mezi šesti až devíti korunami za kilogram. „Dneska dáváme čtyři až sedm korun za kilo, samozřejmě podle druhu a kvality,“ vysvětluje Veronika.

Rostislav Bažanowski.
Běžecký závod Starobělské Lurdy se blíží. Na co si dát podle organizátora pozor?

Ze své zkušenosti navíc dobře ví, že nejvíce zákazníků přichází do sběren na jaře nebo v létě. A to ze zcela prostého důvodu. „V tomto období se prostě doma více uklízí,“ říká s úsměvem.

Druhé listopadové pondělí je ve výkupně surovin Vavkov ve Výstavní ulici hodně rušno a do sběrny jezdí jedno auto za druhým.

S jakými surovinami? Třeba šofér luxusního SUV veze na váhu staré brzdové kotouče, dělníci v dodávce konstrukce ze staveniště, pán v kombíku zase vysloužilou vanu. Obratu tu prý dosahují jako v ostatních sběrnách.

Svatomartinská husa a její předkrmy míří na stoly restaurací.
Inspirace čtenářů: Za svatomartinskou husu si lidé v Ostravě připlatí

„Když byla výkupní cena železa dvě nebo tři koruny, lidé se chtěli šrotu také kvůli dobré ceně zbavit. Ovšem za hospodářské krize před nějakými třinácti lety se jim nevyplácelo prodávat ho po koruně. Doprava byla dražší než výkupní cena. Pamatuji si, že nám zákazníci říkali, že někdo železo zakopával do země,“ popisuje Veronika.

Opravdovým hitem a stabilním trendem ve sběrnách jsou drahé kovy. Kdo je přiveze, může se těšit na velice slušnou finanční odměnu. Bronz, mosaz, měď, za ty se ve sběrnách na Ostravsku dává všeobecně nejvíce – od 60 do 160 korun. Opět samozřejmě podle kvality. Vzhledem k povinně nainstalovaným kamerám v provozovnách se už hůře zpeněžuje něco kradeného.

Ondřejova bouda se nachází na ulici Brandlova, 5. listopadu 2021 v Ostravě.
Neuvěřitelný příběh bezdomovce Ondry: i takto se dá bydlet v centru Ostravy!

Ceny šrotu podle Veroniky ovlivňuje jak poptávka z hutí, tak jejich obchodní politika: „Do indukčních pecí na tavbu potřebují elektřinu a ta je nyní dražší, mají tak vyšší náklady, proto nám dávají méně.“

Co ve Vavkovu vůbec nechtějí, je papír (příliš laciný) a autobaterie (nebezpečné).

Časopisy a noviny - 2,70, karton a lepenka - 0. To hlásá nápis ve sběrně v Plzeňské ulici na Hulvákách. Avizují tu výkup autobaterií, ovšem původních osmnáct korun je zaškrtaných, už dávají jen dvanáct za kilo.

Lesklý drát z mědi vykupují lehce nad stovku a nejlepší železo do pěti korun. „Likvidujeme, končíme…“ nechávají se slyšet v podobné výkupně v Provozní ulici v Třebovicích. Odtud přesto právě odcházejí stabilní klienti čili parta bezdomovců. Náklaďák odstavuje kontejner na papír a dovnitř vjíždějí další a další řidiči se šrotem. O cenách se tu ale bavit vůbec nechtějí.