V ostravských bojích dokázal s osádkou svého tanku obsadit a držet přístup ke strategickému Říšskému mostu – dnešnímu Mostu Miloše Sýkory.

Zde kryl postup prvního tanku č. 051 v palebném postavení bojové sestavy při pokusu o průnik přes most a následně i ústup posádky po zásahu tanku z německé strany.

V sobotu ráno Bedřich Opočenský, plukovník v. v. a čestný občan města Ostravy ve věku nedožitých 93 let v Ústřední vojenské nemocnici v Praze zemřel. 

"S velkým smutkem jsem přijal zprávu o skonu pana plukovníka Bedřicha Opočenského. Smutná informace přišla jen pár dnů předtím, než měl být při příležitosti Dne veteránů 11. listopadu povýšen na brigádního generála. Do poslední chvíle jsem doufal, že se pan plukovník povýšení, které jsem za vedení města inicioval, dožije a ocenění si vychutná. V posledních týdnech jsem ho opakovaně navštívil v nemocnici a znovu si uvědomil, jak velký je to člověk. Žádný čítankový odosobněný hrdina, ale skvělý chlap s neuvěřitelným rozhledem, vitální a aktivní do konce života. Ještě i v nemocnici cvičil každé ráno u otevřeného okna, aby zůstal fit. Miloval nade vše svou rodinu a, přestože bydlel v malé vesnici až u Litoměřic, tak také Ostravu. Lidé, jako on, by měli být vzorem pro nás všechny. Jsem moc rád, že jsem jej mohl považovat za svého přítele," řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Na Radnici města Ostravy byla vyvěšena smuteční vlajka a ve foyer radnice bude k uctění památky plukovníka Bedřicha Opočenského zřízeno pietní místo.

Bedřich Opočenský.Zdroj: Archiv rodiny Bedřich Opočenský: Válka je to nejhorší!Bedřich Opočenský se narodil 24. května 1924 v Boratíně na Volyni, která je dnes součástí Ukrajiny. Tatínek byl rolníkem, ale ovládal i truhlářské řemeslo. Boratíny byly dva, v jednom žili Češi, ve druhém Ukrajinci, v další obci byli Němci, a jak Bedřich Opočenský vzpomínal, nebyly zde v té době žádné národnostní třenice. Ty nastaly až poté, co se blížila válka.

"Mladí lidé v dnešní době mohou jen těžko chápat, co naši vojáci, včetně vojáků Sovětské armády vytrpěli, pokud naše školství nebude klást větší důraz na výuku pravdivé historie. Nejednou jsem byl svědkem, kdy malí školáci při hraní státní hymny vůbec nevěděli jak se chovat. S minulostí souvisí současnost, ale i budoucnost. Je jen hrstka těch, co se zabývají opravdu tím, co se skutečně odehrálo v době 2. světové války. Stejně tak, jako dobou před a po skončení válečných let. Rád bych vzkázal nejen mladým a všem občanům Ostravy, buďte hrdí na svou zemi, važte si svobody a klidu, a svou zemi si chraňte! Chtěl bych na závěr vzkázat všem mladým lidem, ale i celé naší společnosti, aby usilovali o mír. Válka to je nejhorší, co je může potkat. Ať brání mír. Našim politikům bych chtěl vzkázat, že by se neměli hádat, ale rozumně jednat. Jednají o lidech, jejich osudech a to by měli mít vždy na mysli," řekl Opočenský.

Byl u toho, když si generál Ludvík Svoboda zavolal velitele československé tankové jednotky Vladimíra Janka, který jim snahu stát se řidičem schválil, ale tanku! Po tvrdém výcviku se poprvé usadil v tanku T-34 a byl poslán na frontu. V lednu 1945 se účastnil jaselské operace. Byl to těžký a krvavý boj, tank byl zasažen a Opočenský utrpěl zranění.

"My jsme tenkrát ani na chvíli nepřemýšleli, zda vstoupit, či nevstoupit do Československé armády. Naše rozhodnutí bylo jednoznačné. Byli jsme hrdi, že můžeme bojovat. Já konkrétně jsem již v polovině roku 1943 vstoupil do tajné organizace Blaník, která měla deset členů. Tuto organizaci vedl Václav Vlk. Byl před válkou taxikářem v nedalekém Lucku. Měl auto na dvorku na špalkách, protože nebyl benzín. Zasvěcoval nás však do řízení motorových vozidel. Jen do vstupu do armády jsem byl za tuto činnost třikrát velmi blízko smrti, řekl ještě nedávno Bedřich Opočenský v exkluzivním rozhovoru, který poskytl Deníku a Ostravské radnici
celý rozhovor i s životním příběhem válečného hrdiny najdete zde.