Přesto se čas od času podaří někoho přistihnout prakticky při činu. Hříšníky pak čeká správní řízení s hrozbou několikatisícové pokuty. „Přesnou statistiku týkající se porušení vyhlášky o podomním prodeji nevedeme. Několik případů jsme ale řešili. Pokuty se pohybují ve výši několika tisíc korun," řekla mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Zneužily jméno

Do peněženky budou muset zřejmě sáhnout i dvě ženy (26 a 28 let), které v těchto dnech díky všímavému občanovi skončily v rukou městské policie. Navíc se ukázalo, že prodejkyně zneužily jméno známé energetické společnosti a minimálně jednoho člověka podvodně přiměly k upsání se zcela jiné firmě.

Vše začalo v okamžiku, kdy se na strážníky v dopoledních hodinách obrátil nájemník z Ostravy s tím, že jej před chvilkou oslovily dvě ženy nabízející podomní prodej služeb. Muži se zdály podezřelé, a tak strážníky zavedl do domu.

„V jeho přízemí se nacházely dvě ženy. Jedna z nich strážníkům tvrdila, že neprovádí podomní prodej. Vysvětlovala, že jako zaměstnankyně známé energetické společnosti pouze dodává odběratelům dodatek ke stávající smlouvě. Druhá z žen se nevyjádřila," popsala situaci mluvčí ostravské městské policie Jana Urbaníková.

Přestupkové řízení

Možná by ženám vše prošlo, nebýt dalšího muže, který nečekaně vstoupil do „hry".

Uvedl, že před příchodem strážníků ženám podepsal nějaké listiny. „Strážníci za souhlasu tohoto muže do listin nahlédli. Sami se přesvědčili, že ženy se společností, ke které se hlásily, nemají nic společného. Nic netušící muž právě podepsal zcela novou smlouvu na odběr elektřiny od jiné společnosti," dodala Urbaníková.

Ženy čeká přestupkové řízení, ve kterém jim hrozí několikatisícová pokuta. Kromě toho mohou mít velké problémy s firmou, za jejíž zástupce se vydávaly.

Někteří z přistižených podomních prodejců bývají velmi arogantní a někdy i agresivní. Potvrzuje to jeden z letošních případů, které řešili ostravští strážníci.

Neznámí muži v jednom z domů v Ostravě nabízeli výhodnější prodej elektřiny. Naštvaní nájemníci zavolali městskou policii. Strážníkům pak ukázali na vozidlo, v němž seděli dva muži, další v té chvíli obcházel obyvatele domu. Jeden z prodejců se s hlídkou odmítal bavit, strážníkům nadával a urážel je. Poté je označil za tupce, kteří nedokončili základní vzdělání, a kterým se jejich chování nevyplatí. Tvrdil také, že se postará o to, aby museli vysvléknout uniformy. Kvůli své agresivitě skončil s pouty na rukou.