Odborníci to přičítají tomu, že mladí gayové se stále častěji seznamují přes internet, cestují a střídají partnery. „Zatímco v minulých letech jsme v našem kraji evidovali dva až tři nové případy tohoto smrtelného onemocnění ročně, letos už máme hlášeno případů pět, a to je teprve polovina roku,“ zdůraznila vedoucí protiepidemického odboru krajské hygieny v Ostravě Irena Martinková s tím, že ve čtyřech případech se jedná o gaye ve věku 24 až 34 let, v jednom případě se nakazila šedesátiletá heterosexuální žena. Dvě osoby jsou z Ostravska, stejný počet z Frýdecko-Místecka a jeden muž z Karvinska.

Obecně je nejvíce nakažených mezi mladými muži, u nichž došlo k přenosu infekce HIV/AIDS při homosexuálním pohlavním styku. „Tito muži mají většinou také další pohlavní onemocnění, nejčastěji kapavku. V poslední době se ale setkáváme i se syfilisem,“ upozornila Martinková. Dodala, že nakazit se mohou i heterosexuálové, a to jak muži, tak ženy. Rizikovou skupinou jsou také injekční uživatelé drog a osoby provozující prostituci, či jejich klienti a osoby promiskuitní.

„Zjištěné případy tvoří jen špičku ledovce skutečného výskytu. Odhaduje se, že nakažených může být až pětkrát více. Je mnoho infikovaných, kteří o své nákaze vůbec nevědí. Přitom člověk nakažený virem HIV se stává nebezpečným pro další osoby, přičemž řadu let nemusí mít žádné příznaky onemocnění,“ doplnila.

Preventivní očkování proti této nákaze neexistuje. Spolehlivou prevencí je proto skutečná partnerská věrnost. Virus HIV způsobuje onemocnění AIDS, které je nevyléčitelné. V České republice byla zjištěna nákaza HIV u 949 osob, z nichž 215 dospělo do konečného stadia nemoci AIDS. 124 lidí už na AIDS zemřelo.