Podle návrhu ČSSD by se cena průměrného bytu 2+1 s 50 čtverečními metry pohybovala kolem sto tisíc korun, ODS by takový byt prodala za částku blížící se 200 tisícům korun. Naopak zastupitelé KSČM by za podobný byt požadovali zřejmě méně než sto tisíc korun. Podle odborníků na reality se tržní cena dvoupokojového bytu v Karviné pohybuje v průměru kolem 600 tisíc korun.

"Na současný návrh koaličních partnerů nepřistoupím a budu prosazovat prodejní cenu kolem 2000 korun za metr čtvereční, podobně jako při předchozí privatizaci," řekl primátor. Město by při této ceně podle něj získalo 600 milionů až 700 milionů korun. Ani ODS nechce z navrhované ceny 3000 až 4000 korun příliš slevovat. "Budeme ale navrhovat různé bonusy, například za rychlý prodej," uvedl náměstek primátora Zbyněk Gajdacz (ODS). Podle něj musí město vzít v potaz, že původní cena byla stanovena před deseti lety. "Navíc ani v té době nešla žádná obec v Česku s cenami tak nízko. Všichni si teď zvykli, že mají nízký nájem a nízkou cenu při případném prodeji. Když byty prodáme příliš levně, nebude mít město peníze na jiné potřebné věci," dodal Gajdacz.

Opoziční KSČM tvrdí, že cena navrhovaná ČSSD je příliš vysoká. "Zatím čekáme, co nám rada předloží. Jsme ochotni jednat, ale zároveň jsme především na straně občanů, kteří už začali sepisovat petice," řekl předseda karvinského klubu zastupitelů KSČM Tomáš Galík.

Vedení města nyní zvažuje tři varianty vyřešení bytové situace. Nejméně pravděpodobnou je ponechání bytů ve fondu města, další možností je prodej zhruba 5500 bytových jednotek prostřednictvím několika bytových družstev. Nejpravděpodobnější variantou je zřejmě prodej všech přibližně 9000 bytů, v majetku města by pak zůstaly jen domy s pečovatelskou službou a byty rekonstruované za použití státní dotace. Výnosy z privatizace město potřebuje na spolufinancování dotací z Evropské unie. Na způsobu privatizace a ceně bytů se chtějí radní dohodnout do deseti týdnů.