Stejně jako minule přišel do muzea doprovázen oběma rodiči a bratrem Vojtíškem. Poprvé jej přivedl strýc, dobrovolný hasič. Od první návštěvy se Kubův zájem nezměnil – už od školky chtěl být profesionálním hasičem, je aktivní v hasičském kroužku, ve škole ho baví matematika. S hasiči se stýká i jinde. Kamarád rodičů pracuje jako profesionální hasič na stanici v Hlučíně, hasič je i soused v Hošťálkovicích.

Jakubovi se líbí modely hasičských aut, zatočil si poplašnou ruční sirénou z druhé světové války, zhlédl desetiminutový film o různorodé činnosti profesionálních hasičů nejen u požárů a dopravních nehod, osahal si ochranné i zásahové obleky a nasadil si moderní zásahovou přilbu. Hodně času věnoval exponátům v sekci historických stříkaček a zapumpoval si na té menší. Nechal si vysvětlit, že ruční pumpování vody u požáru třeba celou hodinu byla i pro chlapy hasiče pořádná „zabíračka“.

Rodiče jsou už smířeni s tím, že budou mít v rodině hasiče. „I když je to nebezpečné povolání, proč ne, když ho bude bavit. Ale musí se dál dobře učit,“ shodli se rodiče.