Fábory lemovaná cesta, kolem plno lidí s fotoaparáty, hřiště připravené pro lidovou veselici. Tak to vypadalo v sobotu odpoledne v ostravském obvodu Lhotka. Všichni se tu těšili na nového krále, kterého si dnes „chytí“. „Prosíme vás, chlapci milí, abyste nám krále chytili,“ žadonilo podle tradice sedm svobodných dívek své hochy. „A kterého?“ odvětili jim chasníci. „No přece českého,“ upřesnily své přání mladé ženy v krojích.

Tak na tuto prosbu se nedá reagovat nijak jinak, než ji splnit. Což stateční mladíci také udělali. Pobídli své oře a v rychlém cvalu se vyřítili pro bílý šátek, umístěný na tyči na konci vesnického hřiště. Ten nejlepší a nejšikovnější z nich ho chytil a stal se králem. Rok tak na trůnu bude sedět Štefan Kmeťo.

„V době třicetileté války, kdy Švédové pustošili naši zemi, se jejich vojska dostala až na Hlučínsko. Tady se jim prý moc nedařilo. Švédský král se svou družinou se snažil utéct, ale nepodařilo se mu přejít Odru právě na území Lhotky. Místní chasníci, které přivolaly dívky, koupající se v řece, královskou družinu polapili. Tak praví alespoň pověst, podle které vznikla tato tradice – honění krále. Dodržovala se hlavně za první republiky, potom ji komunisté zakázali. V devadesátých letech jsme ji znovu obnovili a každým rokem touto dobou se tu tak bavíme,“ vysvětlil místostarosta Lhotky a hlavní organizátor akce Břetislav Glumbík s tím, že chlapci, kteří se utkají o královský titul, se před akcí musejí naučit alespoň trochu jezdit na koni.

Na slavnost jim nádherné kladrubáky půjčuje jízdní oddíl městské policie. „To víte, že máme trochu strach. Jsou to krásní koně, dobře vychovaní a vycvičení, kdyby se jim něco stalo, bylo by to neštěstí. Stejně jako těm klukům. Vedou si ale docela dobře, nemuseli jsme nijak zasahovat,“ řekl jeden z městských policistů, kteří při honění krále dohlíželi na bezpečnost koní, jezdců i diváků.

Po dekorování nového královského páru se celá Lhotka a návštěvníci, kteří přijeli z blízkého i vzdáleného okolí, bavili při vystoupení mažoretek, skupiny historického šermu, hrála tu dechovka, vystoupili žáci místní školy. Děti soutěžily v různých soutěžích, na závěr nechyběla ohňová show s veselicí a tancem až do rána. „Jasně, že se tu pak všichni zpijeme. To musí být, jednou za rok, nevadí,“ smáli se rozveselení chlapi.