Navíc s vědomím, že má dojít od začátku příštího roku k dalšímu zdražení, přecházejí kuřáci na levnější značky. Jsou i tací, kteří si začínají cigarety balit sami. „Už po prvním zdražení, které se promítlo do cen cigaret na přelomu roku, jsem začal kupovat levnější značku. Dříve jsem kouřil cigarety značky LM. Ve srovnání s novou, méně známou značkou, ušetřím až dvacet korun na krabičku, což u mě znamená měsíčně až pět set korun navíc,“ sdělil Aleš Mráz z Ostravy-Poruby.

Není sám, který s kouřením nepřestává, ale začíná hledat přijatelnější varianty. „Kouřím už pětadvacet let a nikdy jsem si nemyslel, že cigarety zdraží natolik, že je přestanu kupovat. S blížícím se dalším podražením jsem rozhodnutý vsadit na tabák a cigarety si budu jednoduše balit. Tím ušetřím dostatek peněz, které můžu vložit do rodiny nebo na koníčky,“ řekl Jaroslav Bálek z Moravské Ostravy.

Zatím se zdražení v trafikách dotklo jen určitých značek. V trafikách je možné zahlédnout krabičku cigaret značky LM za 55 korun a stejnou značku v jiné prodejně již za 62korun. „Zdražení na konci roku nebylo tak výrazné a kuřáci většinou zůstali u svých oblíbených značek. V současné době je zřetelné, že to kuřákům připadá už trochu moc. Ve velké většině začínají kupovat levnější značky,“ tvrdí jedna zmajitelek trafiky, která sídlí na Nádražní ulici v centru Ostravy.

Stále větší oblibu si získává také ruční balení cigaret. Za poslední dva roky stoupl prodej cigaretového tabáku na dvojnásobek. Výrobci se ve spojení s neustálým zdražováním obávají, že se v budoucnu dále zvýší poptávka po pašovaných cigaretách.

Cigarety podraží kvůli vyšší spotřebnídani. Příslušný návrh hodlá předložit vládě ministr financí Miroslav Kalousek. Cena cigaret se tento rok už jednou zvýšila. Od 1. března stojí krabička o sedm až devět korun více, od 1. ledna by mohla podražit o další čtyři koruny.