V Elektrárně Dětmarovice, kde se mají nebezpečné kaly z lagun spalovat, se od začátku týdne dělají zkoušky, které musejí prokázat, že emise nebudou mít vliv na životní prostředí, řekl ve středu mluvčí skupiny ČEZ pro střední a severní Moravu Jaroslav Jurča. Zkoušky se podle informací médií chystají také v Energetice Třinec a čtyřech cementárnách.

První testy v Elektrárně Dětmarovice před zvažovaným spalováním kalů z ostravských ropných lagun se uskutečnily letos v lednu a podle ČEZ dopadly úspěšně. Šlo o takzvanou mlecí zkoušku, která podle ČEZ prokázala, že směs s ropnými kaly je možné v elektrárně přepravit ke spálení podobně jako uhlí. Tento týden jde o takzvanou spalovací zkoušku.

Zakázku na likvidaci ostravských ropných lagun získalo od státu za tři miliardy korun sdružení Čistá Ostrava, které tvoří společnosti GEOSAN GROUP, OHL ŽS a AQUATEST. Hlavní část likvidace mají firmy dokončit do roku 2010. Ministerstvo průmyslu a obchodu nedávno opakovaně upozornilo na ohrožení tohoto termínu, Čistá Ostrava však tvrdí, že úkol splní podle plánu.

V areálu bývalé chemičky je třeba odtěžit 200 tisíc tun ropných kalů a vyčistit 600 tisíc tun znečištěné zeminy i podzemní vodu. Po likvidaci lagun má trvat rekultivace území ještě dalších deset let.

Ostravské laguny jsou produktem odpadů z chemičky, která byla v provozu celé minulé století. Patří k největším ekologickým zátěžím v republice. V 90. letech vláda spoléhala na to, že se s lagunami nejlépe vypořádá soukromý majitel. Prodala proto chemičku Ostramo podnikateli Vítězslavu Vlčkovi. Jeho firma ale zkrachovala, při povodních v roce 1997 dokonce z areálu vyteklo několik tisíc tun olejů do Černého potoka. Stát nakonec vykoupil laguny za symbolickou korunu zpět, o zamořené území se od té doby stará státní podnik Diamo.