Pokud by ale spalovna za pět miliard korun stála na území Ostravy, v Karviné-Dolech by vzniklo překladiště odpadu, řekl v úterý novinářům náměstek primátora Dalibor Závacký. O vhodné lokalitě rozhodnou zástupci kraje a pěti měst do tří let. "O umístění integrovaného centra, které zahrnuje i spalovnu, s Ostravou nebojujeme. Zastupitelé svým souhlasem jen umožnili mít spalovnu na území Karviné. Je ale všeobecně známo, že v lokalitě Barbora je napojení na teplovod i elektrickou síť lepší než v Ostravě," dodal Závacký.

Podle náměstka ostravského primátora Dalibora Madeje (ODS) je napojení na sítě pro Karvinou velkým plusem. "Dnešním rozhodnutím ale karvinští zastupitelé trochu předběhli dobu. O výběru vhodné lokality začnou jednat zástupci kraje a Ostravy, Karviné, Opavy, Havířova a Frýdku-Místku až 28. května," řekl Madej. Podrobnosti o ostravské lokalitě v bývalém areálu Moravských chemických závodů zatím nechtěl uvést.

"Pro město je výhodnější mít spalovnu než překladové smetiště, ze kterého by se odpad odvážel do Ostravy. Bylo by ale vhodné udělat monitoring stavu ovzduší před zahájením stavby," uvedl na dnešním jednání zastupitel Jaroslav Krupka (ODS).

Podle Závackého by spalovna životní prostředí nezatížila, přesto nechá město vypracovat analýzu ovzduší, pokud se spalovna začne v roce 2011 stavět na Karvinsku. "Zjišťovali jsme vliv českých spaloven na ovzduší a lidé nemusejí mít strach. To, co jde do ovzduší, je důkladně hlídané a několikanásobně jištěné. Množství polétavého prachu je sice v Karviné na hranici, ale než by se spalovna postavila, zvětší se rekultivované území, takže prachu ještě ubude," řekl Závacký.

S postavením spalovny ale nesouhlasí ekologičtí aktivisté z Karviné. "Rozhodnutí zastupitelů nechápu, protože spalovna prostě bude produkovat škodliviny do ovzduší. Životní prostředí na Karvinsku je jedno z nejhorších v republice, proto s postavením spalovny zásadně nesouhlasím. Primárně je potřeba odpad recyklovat, ne ho pálit," řekl Václav Gavlovský z občanského sdružení Frygato-Eko.

Podle zástupců kraje i měst, kteří se na vzniku integrovaného centra dohodli v loňském roce, je spalovna jediným řešením, jak snížit neustále rostoucí produkci odpadů v kraji. Například v Ostravě se loni vyprodukovalo zhruba 80 tisíc tun odpadu, což je o téměř 15 tisíc tun více než v roce 2002, uvedla mluvčí sdružení pro rozvoj kraje Karin Pelikánová.

Krajské integrované centrum energeticky využije ročně téměř 200 tisíc tun směsného komunálního odpadu. Jeho součástí bude spalovna, sedm překládacích stanic a sběrných dvorů i zařízení pro recyklaci železa. Do centra se bude svážet komunální odpad až z osmdesátikilometrové vzdálenosti od centra ostravsko-karvinské aglomerace, což představuje zhruba 90 procent obyvatelstva v kraji.

Podle Závackého založí do června zástupci kraje a pěti měst akciovou společnost, která bude stavbu i provoz integrovaného centra řídit. "Kraj vstoupí do společnosti se základním kapitálem deseti milionů korun, každé z pěti měst vloží čtyři miliony. Tato společnost bude také jednat s firmou OKD, která je majitelem pozemků v areálu Barbora," dodal Závacký.