Bezpečnostní stojany na kola nechala nedávno nainstalovat porubská radnice na zhruba dvacítce míst v tomto obvodu. Patří mezi ně například Dům kultury Poklad, Česká pošta na Porubské ulici, Mephacentrum na Opavské ulici, Kulturní centrum na Opavské ulici nebo okresní soud. Tyto stojany jsou určeny k odkládání jízdních kol s uzamknutím rámu kola pomocí uzamykacího mechanismu stojanu a vyjímatelné zámkové vložky. Zámkovou vložku si musí každý cyklista koupit sám zhruba za pětasedmdesát korun v cykloprodejně. Kdo zámkovou vložku nemá, může kolo zamknout ke stojanu lankovým zámkem. V takovém případě ale stojan neplní svou původní bezpečnostní funkci.

Praxe ukazuje, že tyto nové bezpečnostní stojany nejsou vhodné pro všechny typy kol. „Jezdím na horském kole, které má široké pneumatiky. Když jsem chtěl přední kolo prostrčit obručí, zjistil jsem, že to nejde, protože je úzká. Takže pro mě je tento stojan nepoužitelný,“ uvedl včera u porubské pošty student Jiří Vinkl, který své kolo raději o stojan opřel bokem.

Další dvě kola upevněná ve stojanu byla připevněna lankovým zámkem. „Ani nevím, jak to pořádně funguje, takže jsem to nějak připevnila tím zámkem, který vozím na kole pořád,“ přiznala majitelka jednoho z kol. I když po upozornění na správnou funkci bezpečnostního stojanu připustila, že je to dobrý nápad, nechala se však slyšet, že zámkovou vložku by si nekoupila.