Hody, hody, doprovody, dejte peníze… Tak by se dala parafrázovat do dnešní podoby známá koleda, s níž šmigrustníci od nepaměti obcházejí dívky ve svém okolí. Malovaná vajíčka už totiž dnes v přílišné oblibě nejsou. To leda tak ta čokoládová, ale i než to mají chlapci s karbáči raději, když jako výslužku dostanou malý finanční obnos. „Obcházíme spolužačky ze školy, ale ne každá nám otevře. Hodně se jich před námi schovává,“ řekla nám včera ráno trojice chlapců, kterou jsme potkali na sídlišti ve Výškovicích. „Radost máme i z čokoládových vajíček, ale nejlepší je, když dostaneme nějakou tu korunku. To si pak aspoň můžeme koupit to, co sami chceme,“ přiblížili pak kluci to, co dnes malým šmigrustníkům udělá největší radost.

Skupinku, která slaví Velikonoce v tradičním duchu, jsme pak potkali na sídlišti Dubina. Za svými kamarádkami vyrazili odění v krojích chlapci z lidového souboru Holúbek. „Snažíme se dodržovat tradiční zvyklosti. Nás vždycky potěší i pěkně malované vařené vejce a taky nám každá dívčina musí uvázat stužku na náš tatar,“ uvedl vedoucí souboru.

Tradiční slavení Velikonoc ale postupně chladne nejen na ostravských sídlištích. Co to bývalo, už to není ani v okolních vesnicích. „Mrzí mě, že čím dál více lidí velikonoční svátky ignoruje. Chodím po kamarádkách a rodině už odmalička, a je to rok od roku slabší,“ vyjádřil pětadvacetiletý Pavel Besta z Klimkovic. „Otevírají mi čím dále méně. Když jsem byl malý, tradice se dodržovaly více. Naštěstí se ale pořád najdou domácnosti, které dají malované vejce a k tomu štamprličku. Ta totiž nikdy neuškodí,“ dodal s úsměvem Besta.