Matka nosí zpravidla jedno mládě na svých zádech, druhé se nechává "vozit" jiným členem rodiny. Domovem lemurů kata je ostrov Madagaskar. Zejména kvůli poměrně rychlé destrukci posledních nedotčených částí ostrova patří fauna Madagaskaru k nejvíce ohroženým. "Ostravská zoo chová lemury kata od roku 1986 a za tuto dobu se zde narodilo více než padesát mláďat. V současnosti ostravská zoo chová devatenáct lemurů kata," uvedl Derlich.