Skalní cyklisté, mopedisté či motorkáři, kteří nehledí na zimu, musí najít alternativní způsoby dopravy do práce. „Začalo období, kdy bývá snížená viditelnost, kratší denní světlo a komunikace jsou v nepříznivém stavu. Na cestách v našem areálu se objevuje kromě aut a vlaků také větší počet kamionů, což je pro pohyb osob na kolech či motocyklech příliš rizikové,“ uvádí mluvčí společnosti Barbora Černá-Dvořáková. Zákaz se, jak upozorňuje, týká i jednostopých služebních dopravních prostředků. Parkování soukromých bicyklů či motorek před vrátnicemi taktéž není možné.

Zaměstnancům zvyklým takto celoročně dojíždět z blízkých obcí či sídlišť se to samozřejmě nelíbí, ale na výběr nemají. „Musí si na to zvyknout stejně, jako si zvykli na zákaz kouření v Arcelor Mittalu…“ říká Černá Dvořáková s tím, že jednostopá vozidla mají utrum už třetí zimu. Jejich zákaz přestane platit nejdříve na začátku března.

Pak se jeden z největších ostravských zaměstnavatelů opět změní ve velkého zastánce cyklistiky. „Od jara do podzimu podporujeme právě tuto formu cestování do práce,“ dodává mluvčí poukazující na fasování helem a reflexních vest či firemní soutěže pro „kolaře“.