Ostravská učitelka Miroslava Černohlávková učí matematiku už třicet let. V tom, že děti se zlomky začnou učit dříve, nevidí problém. „Znovu se vracíme k tomu, co bylo dříve. Kdysi se zlomky na prvním stupni učily, pak se to zrušilo, a nyní se budou znovu na prvním stupni učit. U nás ve čtvrté a páté třídě. Půjde ale jen o základy," říká.

Děti se budou například učit dělit papír na poloviny, vybarvovat čtvrtiny a sčítat zlomky se stejným jmenovatelem. K tomu by měly dojít nejpozději v pátém ročníku.

Zkuste si otestovat svoje znalosti na testu pro páťáky - najdete ho zde.

Také druhý cizí jazyk nebude na mnoha školách úplnou novinkou. Často se už jej učily. Ale nepovinně. Na základní škole Vrchlického v Ostravě-Radvancích například nechali hlasovat o tom, který jazyk by to měl být, rodiče školáků. Zvítězila němčina a ta se zde bude od září vyučovat od sedmé třídy povinně.

Nepřehlédněte:
Prvňáčci, chcete mít nezapomenutelnou památku na sebe a své nové kamarády ze třídy?

Profesionální fotograf Deníku vás zdarma vyfotí a fotografii zveřejníme v našem listu a na webu.

Učitelé, dejte nám vědět: redakce.moravskoslezsky@denik.cz.

S vyučováním prvního cizího jazyka se na základních školách začíná nejpozději od třetí třídy, na první příčce pomyslného žebříčku popularity je angličtina. Kandidáty na druhý povinný jazyk se tak stávají němčina, francouzština, španělština… Ale také třeba ruština.

„My jsme nepovinně vyučovali němčinu a ruštinu. Větší zájem byl ale o ruštinu, proto ji budeme od září vyučovat v sedmém, osmém a devátém ročníku povinně. Máme na ni i aprobované pedagogy," říká Radim Šink, ředitel Základní a mateřské školy Výhledy v Hošťákovicích.

Kromě těchto základních změn by se nově do učiva jednotlivých předmětů mělo dostat i více praktických věcí. Děti by se měly učit například hospodařit s penězi, sestavovat jednoduchý rozpočet, dozvědět se i něco o úvěrech, ale také o korupci. Větší důraz se klade i na zdravý životní styl, sestavení správného jídelníčku, partnerský život. Dozvědí se také, že závislí se mohou stát i na počítači, a také jak se závislostem bránit. Rozšířená má být i výuka dopravní výchovy. Dokonce se vrací i požadavky na vyučování znalostí, které pamětníkům připomenou předmět zvaný Branná výchova, nově Mimořádné události a rizika ohrožení s nimi spojená. Zde se mají školáci dozvědět, jak postupovat v případě ohrožení jak zní varovný signál, jak probíhá evakuace, také něco o požárech a jejich prevenci. Nebo třeba o integrovaném záchranném systému. Na rozdíl od minulosti bez zkoušení plynových masek.

TERMÍNY PRÁZDNIN PRO ŠKOLNÍ ROK 2013/2014

Podzimní prázdniny:
29. října až 30. října 2013

Vánoční prázdniny: 21. prosince 2013 až 5. ledna 2014

Pololetní prázdniny: 31. ledna 2014

JARNÍ PRÁZDNINY PODLE OKRESŮ:
Opava - 3. února až 9. února 2014

Ostrava - 10. února až 16. února 2014

Karviná - 17. února až 23. února 2014

Frýdek-Místek - 24. února až 2. března 2014

Nový Jičín - 3. března až 9. března 2014

Bruntál - 10. března až 16. března 2014

Velikonoční prázdniny: 17. dubna až 18. dubna 2014

Ukončení školního roku: 27. června 2014

Hlavní prázdniny: 28. června 2014 až 31. srpna 2014

*Zdroj: MŠMT 

Iva Mušálková