Posun vždy ovlivní délku spánku, nálady i energii většiny z nás. Pragmatičtějším dopadem změny času jsou pak i nutné změny organizace v dopravě.

V noci ze soboty na neděli oficiálně přecházíme na zimní čas a v praxi to znamená, že nás čekají dlouhé zimní večery v důsledku brzkého stmívání. U citlivějších lidí se ale mohou projevit splíny, lehké deprese či celková únava.

„Rozhodně bych posun času zrušila úplně. Nikdy si nepamatuji, kdy a kterým směrem se čas posouvá, jen vím, že mě to vždy na pár dní rozhodí," říká dvaadvacetiletá studentka z Ostravy-Přívozu.

Biorytmus

Podle odborníků není rozdíl, zda probíhá přechod z letního času na zimní, či naopak. Dopady na organismus jsou srovnatelné.

„Hlavním problémem změny času je nabourání biorytmu člověka," říká lékař Městské nemocnice v Ostravě Tomáš Nykel.

„Lidé pociťují psychosomatické zdravotní problémy, které se projevují zažívacími obtížemi, neurotickými projevy, depresemi i poruchami spánku. Já osobně zastáncem změny času nejsem," doplňuje lékař Nykel.

Změna času představuje zátěž nejen pro dospělé a seniory, ale například i pro děti, které jsou na výkyvy v denním režimu obvykle velmi citlivé.

„Nechápu, proč posun času už někdo nezrušil. Většina lidí se shodne na tom, jak jim to vadí, ale nikdo s tím nic nedělá. Mám tři děti a na nich vždy v souvislosti se změnou času pozoruji únavu, roztěkanost i náladovost, a nejedná se o záležitost jednoho dne. Na změnu si někdy zvykají i týden," uvedla sedmatřicetiletá matka Kateřina Pastorková z Ostravy-Poruby.

Změny v dopravě

Posun času ovšem nemá dopad jen na psychiku a lidský organismus, ale projevuje se i v praktických oblastech.

Logicky jej silně pociťuje městská hromadná doprava, které časová změna způsobuje chaos v jízdních řádech.

Dopravní podnik Ostrava ruší tuto neděli mezi druhou a třetí hodinou vybrané spoje. Tato opatření se týkají linek číslo 11, 49 či 78.

Odjezdy tří spojů mezi druhou a třetí hodinou letního času se posouvají na stejný termín v čase zimním. V praxi to vypadá tak, že například linka číslo 11 neodjede z konečné zastávky Plynárny ve 2.13 letního času, ale až ve 2.13 času středoevropského. Lidé tedy budou muset na linku hodinu počkat.

„Cestující se nemusejí obávat žádných velkých změn," řekl Deníku mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

„Lidé navíc zpravidla chápou, že přechod z letního času na středoevropský, který se děje v období s nejnižší přepravní poptávkou, s sebou musí nést jistá organizační opatření. Žádné stížnosti jsme proto v minulosti nezaznamenali," dodal na závěr Miroslav Albrecht.

Snaha o jednotný čas

O zrušení posunu času se v České republice už dlouhodobě zasazuje iniciativa For Only One Time, která prosazuje ponechání jednoho středoevropského času v celé Evropské unii.

Na jejích stánkách se můžete přidat k podepsání petice za jednotný evropský čas.

Zimní čas končí v neděli 29. března 2015, kdy si zase obtížně budeme zvykat na letní režim.

Klára Kohoutová

Váš názor: Vadí vám změny letního a zimního času?

Jiřina Davidová, 69 let, Ostrava:

Moc mi ta změna vadí. Tělo si vždy zvykne na letní čas a potom mi dlouho trvá, než si zvyknu zase na ten zimní. Ta změna času je úplně zbytečná a zrušila bych to okamžitě.

Karolína Žižková, 22 let, Hošťálkovy:

Působí na mě celkem dobře, jelikož budu moci spát o hodinu déle. Tak jsem spokojená. Opačný přechod je trošku horší.

Lucie Pohlová, 33 let, Ostrava:

Vadí mi to. Nejhorší jsou krátké dny, kdy vstáváme do tmy, a večer se už brzy stmívá. Ale nerušila bych to, lidé už si zvykli.

Lucie Králová, 29 let, Nový Jičín:

Čím jsem starší, tím mi změna času vadí více. Nějakou dobu mi vždycky trvá, než se s tím srovnám.

Štěpán Kopečný, 19 let, Opava:

Změna času mě nějak výrazně neobtěžuje. Pokud bych si měl ale vybrat, ocenil bych více hodinu světla odpoledne než ráno.

Radovan Rykala, 47 let, Frýdek-Místek:

Jsem pro okamžité zrušení. A hlavní důvody? Je to nejen proti přírodním zákonům, ale zároveň se ve finále nic neušetří. Narážím tím na některé názory, které jsou postavené na hlavu.

Jana Dostálová, 21 let, Karviná:

Mně to problém nedělá, myslím, že je to horší pro starší lidi.