Do školních lavic usedá každý rok čím dál méně dětí. V některých školách jich ubylo tolik, že nejsou schopny samostatné existence. S úbytkem školáků se už několik let potýká také Základní škola Kounicova v Cingrově ulici v Ostravě. Vytíženost školy je podle místostarosty centrálního obvodu Tomáše Kuřece jen něco málo přes třicet procent. Obvod proto nedávno přišel s tím, že školu sloučí se Základní školou Generála Píky. Původně ke spojení mělo dojít už letos v létě. Nakonec se termín posune.

„Zastupitelstvu a radě navrhneme, aby školní rok 2013/2014 proběhl na této škole v normálním režimu. Současně navrhneme, aby k 1. lednu příštího roku došlo ke sloučení obou škol," uvedla mluvčí centrálního obvodu Jana Pondělíčková. Obě školy přejdou pod jedno vedení, provoz na obou školách bude prozatím zachován. „Žáci ZŠ Kounicova tak budou i nadále docházet do stávající budovy školy," doplnila tisková mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu.

Poruchy učení

Termín sloučení obou škol se podle místostarosty Kuřece posunul proto, že obvod chce počkat až na to, kolik žáků na Kounicovu v září nastoupí. „Nechceme rozhodovat bez aktuálního počtu dětí," konstatoval Tomáš Kuřec s tím, že teprve podle naplněnosti školy budou moci rozhodnout například o tom, kolik učitelů přijde kvůli plánovanému sloučení o práci.

Patnáct let vede školu, která se věnuje dětem s poruchami učení a chování, ředitel Hynek Vojtasík. Už dříve ve vyjádření pro Deník uvedl, že žádná jiná taková škola v Ostravě není.

„Pro ty děti, které teď začnou chodit do běžných škol, to nemusí být jednoduchý přestup," uvedl ředitel.

Děti s poruchami učení se tady ale možná budou vzdělávat i v budoucnu. „Dokážu si představit, že by tady pro tyto děti nějaká místa zůstala," řekl Kuřec.

Přestěhuje se ZŠ waldorfská?

Mezi rodiči také kolují informace o tom, že do budovy ZŠ Kounicova, která sídlí v bezprostřední blízkosti nově budované rychlostní komunikace Prodloužená Místecká, se má přestěhovat ZŠ waldorfská. „Budova je nadměrně zasažena hlukem a bude potřeba udělat zde kvalitní protihluková opatření," vysvětlil Tomáš Kuřec s tím, že zatím nemůže potvrdit, na co obvod budovu využije. Ředitelka ZŠ waldorfské, která v současnosti sdílí budovu se ZŠ Generála Píky, potvrdila, že dlouhodobě hledají pro školu nové prostory. Zda to jsou právě ty po ZŠ Kounicova, neuvedla. „Nerada bych rodičům našich žáků v této chvíli něco slibovala. Počkáme až na záměr obvodu, co s budovou po Kounicově chystá a zda nás osloví," podotkla ředitelka ZŠ waldorfské Lubica Havelková.