Otevření provází řada nových pravidel. Tak například vstupenky nepůjde koupit na místě, ale jen on-line na tomto odkazu. 

OLÍK ze Sedlnice, pruhovaná trička jsou symbolem sbírky na jeho léčbu.
Změna! Maxíkovi, Olíkovi i Adámkovi zaplatí drahé léky pojišťovny, říká Babiš

Zoo zároveň na svém webu prosí o dodržování několika pravidel. "Mějte po dobu své návštěvy zakrytá ústa a nos. Umývejte si důkladně ruce. Udržujte od ostatních odstup minimálně 2 metry. Vyhýbejte se shlukování více lidí. Chraňte naše chovatele bezpečným odstupem. Chráníte tak i naše zvířata," píše se na webu Zoo.

Všechny pavilony v Zoo jsou uzavřeny. Zoovláček ani safari expres nejezdí. Nebude možno vstupovat do výběhu s kozami a ovcemi kamerunskými. V areálu má být otevřena většina stánků s občerstvením a restaurace, některé v omezeném provozu.  

OTEVŘENÝ DOPIS

Zástupci jedenácti zoologických zahrad, včetně ostravské, se přitom v minulých dnech otevřeným dopisem obrátili na vládu, která chtěla brány zoo otevřít původně až 25. května. Požadovali dřívější termín. „Rozhodnutí o otevření zoologických zahrad až koncem následujícího měsíce může zapříčinit rozsáhlé ekonomické, sociální a ochranářské škody,“ konstatovali v otevřeném dopise zástupci zoologických zahrad.

To ještě netušili, že vláda o několik hodin později rozhodne o rychlejším rozvolnění opatření. Zoo tak mohou mít otevřeno již od pondělí. Musejí však splnit předepsané podmínky. „Rozhodnutí bylo ve čtvrtek v noci. Podmínky, za kterých můžeme otevřít, nejsme schopni ze dne na den splnit,“ konstatovala Nováková.

PODMÍNKY

Návštěvníci si mohou lístky koupit výhradně on-line. „Počet návštěvníků bude v jednom dni omezen tak, aby nepřesáhl 150 osob na jeden hektar plochy zařízení, vnitřní pavilony a expozice jsou uzavřeny,“ přiblížila podmínky Nováková. Další opatření se týkají dezinfekce a bezpečné vzdálenosti.

Ilustrační snímek.
Ostravská zoo může otevřít. Zůstane však zavřená

„Provozovatel zajistí zvýšenou dezinfekci areálu, vzdálenost mezi lavičkami na minimálně čtyři metry, zamezení kontaktu návštěvníků a zaměstnanců pečujících o zvířata,“ dodala Nováková. Musejí se dodržovat i rozestupy návštěvníků v místech, kde se dá očekávat kumulace osob, například u hřišť, občerstvovacích zón a podobně.

„Intenzivně připravujeme areál na znovuotevření tak, aby byla dodržena veškerá režimová a hygienická opatření,“ dodala Nováková s tím, že o znovuotevření bude zoo informovat na svých webových stránkách.

Ilustrační foto.
Zoo Ostrava k otevření venkovních areálů: Počty návštěvníků lze snadno regulovat

Vstupné je pro zoologické zahrady důležitým zdrojem příjmu. „V celkovém součtu se ztráty na tržbách v českých zoo pouze za březen a duben pohybují okolo jednoho sta milionů korun,“ uvedli zástupci zoologických zahrad.

REKORD

Ostravská zoologická zahrada v loňském roce zaznamenala rekordní návštěvnost. Jejími branami prošlo přes 580 tisíc návštěvníků. To je o čtyřicet tisíc více než v předcházejícím roce. Jedná o historicky nejvyšší návštěvnost od vzniku zoo v roce 1951.

Dobráci neboli dobrovolní hasiči většinou pomáhají přímo v terénu – rozvážejí jídlo a léky seniorům, šijí a rozdělují roušky, dezinfikují obce.
Moravskoslezští „dobráci“ většinou pomáhají přímo v terénu