Zanedlouho po otevření se na cyklostezku vedoucí do Landek Parku zřítily v srpnu kameny ze svahu, a musela být proto z bezpečnostních důvodů uzavřena. Podle slov primátora Ostravy Petra Kajnara by její opětovné otevření mělo město stát od dvou a půl do tří milionů korun.

„Město si nechalo vypracovat tři studie, vybrali jsme tu variantu, která je nejméně finančně náročná. V případě, že by cyklostezka nebyla využívaná, hrozilo by, že bychom museli evropské peníze vracet," přiblížil Petr Kajnar.

Uzavřená cyklostezka znervózňuje nejen cyklisty a chodce, ale i vedení blízkého Landek Parku.

Ostrava získala z Evropských fondů na stavbu cyklostezky dotaci ve výši 5,12 milionu korun. Současně se znovuuvedením stezky do provozu připravují zaměstnanci ostravského magistrátu i řešení situace v oblasti Landeku.

„Situace je špatně řešitelná. Samotný Landek je z hlediska historického významu chráněná lokalita. Do svahu se tedy nesmí zasahovat a nesmí být sanován, jako to třeba vidíme kolem dálnice," vyjádřil se k sesouvajícímu Landeku primátor Petr Kajnar.

První cyklisté by na komunikaci měli vyjet nejpozději koncem června.

„Přijali jsme řadu opatření. Tím hlavním je zúžení cyklostezky na přibližně jeden metr a sedmdesát centimetrů, po krajích se vystaví betonové zábrany, aby v případě sesuvu zachytily zeminu. Svah bude očištěn od stromů a volného kamení a sledován pomocí pravidelných pochůzek a sond, které zde budou umístěny," dodal primátor Ostravy Petr Kajnar.

Místa vjezdu na cyklostezku budou navíc opatřena tabulemi informujícími uživatele o možném riziku sesuvu svahu za nepříznivého počasí.