„V zoo se toho, co se týká chovu zvířat, mnoho změnilo. Jedno však zůstává stále stejné, a to jsou neukáznění návštěvníci," řekla Deníku dlouholetá ošetřovatelka opic v ostravské zoo Dagmar Marková. Lidé mají potřebu zvířata neustále krmit. „Vůbec si ale neuvědomují, že za cenu vlastního potěšení mohou zvířeti velmi ublížit, v krajním případě ho i zabít," podotkla mluvčí Zoo Ostrava Šárka Kalousková.

Návštěvníci totiž mnohokrát mají pocit, že zvíře na ně zejména v zimě hladově kouká.

„Můžeme stoprocentně garantovat, že zvířata v žádném případě v zoo hlady netrpí, naopak musíme velmi pečlivě hlídat krmnou dávku, aby nedocházelo k jejich překrmování. Mnohé druhy totiž mají sklony k tloustnutí, což s sebou přináší další zdravotní komplikace," uvedl ředitel Zoo Ostrava Petr Čolas.

Do výběhu hodí cokoliv

Nejčastěji zvířatům podávají ovoce, zeleninu, pečivo a piškoty. „Ale v podstatě jim do výběhu hodí návštěvníci cokoliv, co zrovna drží v ruce: brambůrky, svačiny nebo cukrovou vatu.

Zvířata však mají zažívací trakt uzpůsoben pouze určitému druhu potravy. Pokud jim tedy lidé podají něco, s čím si jejich trávicí orgány neumí poradit, může to zvířatům způsobit vážné potíže," přiblížila mluvčí Kalousková.

Krmíš? Neuvidíš

Nejenom že lidé ubližují zvířatům, ale zároveň tímto chováním porušují návštěvní řád. Vedení zahrady se tomu snaží zabránit a zvířata ochránit. Snadno se tak může stát, že nedělní víkend bude pro celou rodinu, která si zaplatí poměrně nákladné vstupné, zklamáním.

„Pokud pracovníci zoo zejména o víkendech, kdy návštěvnost roste do tisíců , zhodnotí, že návštěvníci ve zvýšené míře krmí, raději zvířata zavřou do stájí nebo do těch částí pavilonu, kam návštěvníci nemají možnost cokoli házet," upozornila Šárka Kalousková.

V letošním roce naštěstí k žádnému úhynu zvířete zatím z tohoto důvodu nedošlo. „To ale neznamená, že by se problémy zmenšily. Včasným zásahem se nám naštěstí doposud podařilo překrmená zvířata zachránit. Je však nutné podotknout, že mnohdy jen díky následné dlouhodobé a nákladné veterinární péči," upřesnila Kalousková s tím, že naposledy to svěřenci zoo odnesli na jaře před dvěma lety, kdy přišlo do zoo po zimě v jeden den obrovské množství lidí. Dvě samice koz nezvládly tento nápor a uhynuly. Obě zrovna odchovávaly mláďata.

Výjimka

Jedinou výjimkou je možnost krmení zvířat speciálními granulemi, ale jen u vybraných druhů. U jejich výběhů jsou instalovány krmné automaty. Týká se to domácích zvířat, psíků mývalovitých a ryb chovaných v rybnících. „Nicméně i tady jsou návštěvníci někdy neukáznění a granulemi krmí i další druhy, byť informaci o omezení na automatech máme zdůrazněnou," dodala Šárka Kalousková.

Miroslava Tolarová, Tereza Pintérová