Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

„Jsme z toho velmi nepříjemně překvapeni, zvláště když jsme nebyli téměř vyslechnuti. K výslechu si pozvali jen správce stavby," řekl deníku generální ředitel ŘSD David Čermák. Společnost Eurovia, dodavatel stavby, se zatím k rozhodnutí vyjadřovat nechce.

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě začal v roce 2011, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Podle ŘSD společnost Eurovia nedodržela domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to odmítá, kvůli poškozování dobrého jména podala na ŘSD žalobu.

Podle Čermáka policie odůvodňuje své rozhodnutí tím, že stavba byla řádně předána a že na ní vykonával pro ŘSD činnost technický dozor. „Zvláštní věcí je i to, že nám bylo znemožněno nahlížet do spisů. Prý by to zhoršilo pozici Eurovie v arbitráži," řekl MfD Čermák.

ŘSD podalo kvůli dálnici ještě další trestní oznámení, které se týká údajné záměny požadované oceli za levnější při stavbě některých mostů. „Je ve stadiu vyšetřování," sdělil deníku mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.